'Minimaaltijden: boordevol eiwitten en nog lekker ook'

Zwolle - Patiënten van Isala die geen gewone, warme maaltijd kunnen eten, hebben sinds kort de beschikking tot minimaaltijden. Kleine, eiwitrijke porties die worden opgediend in een zwart porseleinen pannetje. Isala en leverancier Huuskes hebben aan de hand van een pilot op de afdeling Oncologie twaalf samenstellingen ontwikkeld.

Drie uur 's middags. Service-assistent Anja Bijker komt zaal 35 van de verpleegafdeling Oncologie opgelopen en wordt vrolijk begroet door de patiënten. 'Waar heb je zin in?', vraagt ze Femmie Pit, een borstkankerpatiënt die een week geleden is binnengekomen met erge pijn. 'Verras me maar', antwoordt zij vol vertrouwen. 'Zolang het maar geen vis is.'

Pannetje stamppot

Even later is Anja terug. Op haar handen rust een dienblad met een klein, zwart porseleinen pannetje. De inhoud bevat een stamppotje ijsbergsla met kipsaucijs. Het deksel wordt eraf gehaald en er komt een aangename geur vrij. Niet te penetrant. Zichtbaar genietend van elke hap heeft Femmie het pannetje binnen niet al te lange tijd leeg. 'Ook deze smaakte weer goed hoor', meldt ze Anja daarna tevreden. 'Ik zit precies vol genoeg voor nog een toetje', lacht ze.

'Soms ben ik misselijk van de pijn', vertelt de patiënt even later. 'In zo'n grote maaltijd waar een flinke walm vanaf komt, heb ik dan totaal geen zin. Bij deze kleinere porties is daar goed rekening mee gehouden. De geur is prima te verdragen en het is niet zo'n hoeveelheid waar je als een berg tegenop ziet. De Fentanyl pleister die ik heb voor pijnstilling, legt bovendien mijn darmen stil. Kleinere porties eten zijn dan echt een uitkomst. Ik heb tot nu toe drie soorten gehad en ze smaakten alle drie even goed.'

Ontwikkeling

Een portiegrootte aanpassen is vrij eenvoudig. Maar ervoor zorgen dat hier ook voldoende eiwitten inzitten, dat is een veel grotere uitdaging. Terwijl juist die voedingsstoffen zo belangrijk zijn voor het herstel van patiënten. Gerda Bovenmars, adviseur voeding in Isala: 'We wilden al langer een alternatief voor onze oncologische patiënten, die bij het zien en ruiken van een normale maaltijd vaak al gegeten en gedronken hebben. Dit vraagstuk legden we vervolgens neer bij Huuskes.'

'Het mooie is dat Isala niet de enige klant was die deze vraag stelde', vult projectmanager Harrian van den Akker van Huuskes aan. 'Veel meer ziekenhuizen die wij als klant bedienen, hadden de wens kleinere, eiwitrijke porties aan specifieke patiënten te kunnen bieden. Dat was voor ons reden om te geloven dat hier een grotere markt voor was. Vervolgens was het voor ons van groot belang om hierin samen te werken met een ziekenhuis dat ons daar serieus in wilde begeleiden. Dat ziekenhuis was Isala.' 'Onze afdeling Oncologie was natuurlijk de perfecte plek om te testen', vertelt Gerda. 'Hier zat immers de patiëntengroep waarbij het voor ons was begonnen.'

Goede verstandhouding

Twee productontwikkelaars voegden zich bij de werkgroep Oncologie in Isala en zo begon de zoektocht. Harrian: 'Een goed voedingsproduct is afhankelijk van veel verschillende variabelen, dat maakte het heel ingewikkeld. Juist omdat Isala begreep dat niet altijd alles kon, verliep de samenwerking heel goed. Die goede verstandhouding met elkaar is echt de basis geweest voor het succes van dit project.'

Uiteindelijk zijn er twaalf gevarieerde en smakelijke eiwitrijke minimaaltijden tot stand gekomen. 'Hier en daar hebben we beide wat concessies gedaan, maar niet veel', zegt Harrian. 'Isala heeft veel expertise meegebracht in die ontwikkeling en ik denk dat we beide trots kunnen zijn op het resultaat.'


­­

Meer berichten