Brandveiligheid studentenkamers bereikt dieptepunt

Zwolle - De brandveiligheid van studentenkamers in Zwolle is ver onder de maat. Dit blijkt uit het rapport studentenhuisvesting 2019 van het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ), dat afgelopen maanden is afgenomen onder meer dan 500 studenten in Zwolle. 

Het rapport is opgesteld door de studentenhuisvestingswerkgroep van verschillende studentenverenigingen en het SOOZ. Bij het afnemen van deze enquête heeft het SOOZ de scholen van de Zwolse8, de studentenverenigingen en de desbetreffende belangenorganisaties gevraagd om deze enquête uit te zetten onder haar studenten. Het doel van dit rapport met de bijbehorende enquête is om de belanghebbende, de studenten en betrokken partijen inzicht te geven in de vastgestelde situatie.

De enquête is ingedeeld in vier subthema's (veiligheid, huurprijs, service en verhuur). Op de vraag hoeveel studenten een brandblusser in hun studentenwoning hebben, geeft 29% van de studenten aan deze niet te hebben. Daarbij geeft 40,6 procent aan bepaalde constructies in huis als onveilig te ervaren en geeft nog eens 84,8 procent aan niet te zijn ingelicht over een brand protocol. Voorzitter van het SOOZ, Willemijn Mulder vindt de uitkomsten schrikbarend. "Dat studentenkamers mankementen hebben was al bekend, maar dit hadden wij totaal niet verwacht. De brandveiligheid van studentenkamers heeft echt een dieptepunt bereikt."

Volgens Mulder zou dit het gevolg kunnen zijn van het feit dat 31,3 procent van de studenten, zo blijkt uit de studentenhuisvesting enquête, aangeeft wel eens problemen met de huisbaas te hebben gehad. "Studenten zijn bang om voor hun rechten op te komen, waardoor de kwaliteit van de woning verslechtert en dit soort problemen optreden." Maandagavond sprak het SOOZ in tijdens de raadsvergadering. "Wij roepen de huisbazen en de gemeente op om hier snel iets aan te doen, want een gevaar zit in een klein hoekje en elke student heeft recht op een veilig, maar vooral brandveilig onderkomen, laat Mulder weten."

Meer berichten