Foto:

Verticaal tuinieren

Fietsend door Zwolle zie ik veel kale gevels en schuttingen die er met begroeiing veel mooier uit zouden zien. Zouden bijvoorbeeld de IJsseltorens minder horizonvervuilend zijn met planten aan de gevels? Veel gebouwen in Zwolle kunnen door klimop of zo een totaal andere 'look' krijgen. De hele stad zou met verticaal groen een groene oase kunnen worden.

Dit voorjaar is een deel van de gevel van het Stadskantoor voorzien van een gevelsysteem met beplanting. Hierdoor is een groene gevel van 150 m2 ontstaan. De gemeente wil zo bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren stimuleren om ook werk te maken van klimaatadaptieve oplossingen.

Het idee van verticaal tuinieren is niet nieuw. De hangende tuinen van Babylon, een vorm van verticaal tuinieren, waren een wereldwonder. Ze werden rond 600 voor Chr. aangelegd door koning Nebukadnezar. De koning was getrouwd met Amytes, een Medische prinses. Amytes had last van heimwee naar de groene bergen van haar geboorteland. Om zijn geliefde te plezieren liet de koning de tuinen aanleggen. Ten tijde dat de tuinen aangelegd zouden zijn, was Babylon de grootste stad ter wereld. Er woonden tienduizenden mensen dicht op elkaar. Die mensen brachten een groot deel van hun leven in de stad door. Zouden die oude Babyloniërs al geweten hebben hoe belangrijk een groene leefomgeving is?

De voordelen van groen in de stad zijn enorm. Door ruimtegebrek op de grond kan een gevel of schutting een goede optie zijn om Zwolle groener te maken. Gevelbegroeiing zorgt voor een grotere diversiteit van flora en fauna. Het biedt veel insectensoorten, vogels en andere dieren meer levenskansen. Groene gevels veraangenamen je leefomgeving gewoon omdat ze mooi zijn.

Groene gevels dragen bij aan vermindering van fijnstof en CO2 in de stad. Ze zorgen voor klimaatverbetering door thermische isolatie. Ze zorgen voor wind- en geluidsreductie. Gevels blijven droog. De bladeren van planten tegen gevels of schuttingen ademen als het ware vocht uit. Dit vocht verdampt vervolgens waardoor de omgeving meer afkoelt. Een vegetatielaag kan bij hoosbuien veel water opnemen dat later langzaam afgegeven wordt. Hierdoor helpen groene gevels ook mee aan het voorkomen van wateroverlast.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je gevel of schutting op te fleuren. Je kunt klimplanten zoals hedera, blauwe regen, of kamperfoelie planten. Zelf hebben we een beukenhaag voor een lelijk stuk van de schutting gezet. Het is leuk om te zien hoe de mussen zich hier verbergen. Ook met leibomen kun je een kale gevel verbergen.

Er is van alles te koop om je gevel of schutting te laten begroeien. Je kunt ook zelf aan de slag gaan met anti worteldoek, oude pallets, petflessen, blikjes of stukken regengoot. Een oude schoenenzak is ook heel geschikt.

Verticaal tuinieren hoef je niet alleen buiten te doen. En groene muur in huis is ook heel goed om het leefklimaat binnenshuis te verbeteren.

Zoek eens op 'verticaal tuinieren' op internet. De mooiste voorbeelden komen dan voorbij.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Reageren: info@milieuraadzwolle.nl

Joop de Haan
Meer berichten