Foto: Joop de Haan

Finales

De afgelopen weken stonden veel competities in het teken van finales. Heel veel sporters hebben een heel seizoen naar dat ene beslissende moment toegeleefd; de finale!

Een wedstrijd winnen, gelijk spelen of verliezen is slechts een kleine stap naar de beslissende periode aan het eind van een sportseizoen. Iedereen hoopt op en streeft naar het kampioenschap, gehuldigd worden op het erepodium is het ultieme doel. Eerlijkheidshalve moet ik ook toegeven dat heel veel sporters al tevreden zijn met een plek in de middenmoot of directe handhaving. Ze kunnen hier prima mee leven en maken zich rustig op voor een nieuw sportseizoen. De middenmoters missen dan wel een absolute climax aan het eind van het sportseizoen. De spanning, de beleving, entourage en alle andere factoren die een clash in een finale zo mooi maken.

Tegenwoordig is het een trend om bij de jeugd het winnen, verliezen en de stand op de ranglijst ondergeschikt te maken aan het plezier. Ik ben hier groot voorstander van. Het is fantastisch om te zien hoe deze kleine hummeltjes juichen bij een doelpunt van het eigen team, maar ook bij een doelpunt van de tegenstander. Het maakt ze allemaal niets uit, lekker met elkaar het spelletje spelen en volop genieten. Pas op latere leeftijd zullen ze meer competitief gaan worden en het resultaat belangrijk gaan vinden.

Toch is een finale in mijn beleving (als fanatiek oud-voetballer) misschien wel het mooiste aspect van de competitie. Alles komt dan samen; tranen van vreugde of verdriet, spanning, stress, teleurstelling en blijdschap. Na een beslissende wedstrijd kampioen worden, met lege handen staan, handhaven of degraderen. Geweldig toch, nog één keer jezelf opladen en knallen om dat gewenste resultaat te halen. Je dierbaren, de achterban, vereniging en alle supporters staan als een blok achter jou en je team. Na het laatste fluitsignaal is er sprake van totale ontlading, wat de uitkomst ook mag zijn. Hier heb je het voor gedaan, dit is wat de competitie zo leuk maakt.

Iedereen kan zich hier wel iets bij voorstellen, als speler/speelster of gewoon als supporter. Voetbalminnend Nederland (behalve de Rotterdammers) heeft de spanning, verdriet en pijn van Ajax onlangs ervaren. Ondanks dit verlies kreeg de selectie een staande ovatie en spreekt iedereen vol lof over deze ploeg. In Zwolle hebben we op het allerhoogste basketbalniveau de andere kant van de medaille mogen ervaren. De heren van Landstede basketbal Zwolle waren tijdens de play-offs te sterk voor Donar Groningen en sleepten voor het eerst de landstitel binnen. Niet alleen bij de profs, maar ook binnen de breedtesport is er van alles gebeurd in de laatste fase van de competitie. Daar waar het gaat om miljoenen euro's of gewoon voor de fun, iedereen geniet van een finale.

Voor mij als sportliefhebber en manager bij Sportservice Zwolle was het in elk geval op vele fronten genieten geblazen afgelopen periode. Nu eerst genieten van de zomerstop, en hopen dat volgend jaar nog veel meer finales gaat brengen!

Roger Knoops (manager SportService Zwolle)

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden