"Ik vind het heerlijk om muziek te maken en wil er ook hard voor werken," vertelt DJ Laurentius. (foto: Sigrid Aalfs)
"Ik vind het heerlijk om muziek te maken en wil er ook hard voor werken," vertelt DJ Laurentius. (foto: Sigrid Aalfs) (Foto: )

DJ Laurentius: 'Als ik duimpjes zie ben ik goed bezig'

Zwolle - Als je maandelijks honderdduizend luisteraars hebt via Spotify, nu met het nummer 'No money', en je werkt samen met Sony, dan ben je goed in muziek. De Zwolse DJ Laurentius is zijn naam. In het dagelijks leven is hij Windesheim-student Lars Beerda. "Ik gebruik oudere muziek, vooral rock spreekt me aan, en bedenk nieuwe." Hij stond dit jaar op het Bevrijdingsfestival Overijssel, maar hij speelt ook op kleinere feestjes.

(door Sigrid Aalfs)

Beerda ziet zijn activiteiten in de muziek niet als werk, hoewel hij gemiddeld dertig tot veertig uur per week insteekt. "Ik zie het als hobby; ik wil niet op het punt komen dat het werk wordt; ik heb er wel mijn bijbaantje bij de supermarkt voor op kunnen zeggen."

De dj ontdekte ongeveer zeven jaar geleden de elektrische techniek om muziek te maken, samen met zijn vader. "We probeerden een programma uit, een soort digitale studio, waar je van alles qua instrumenten en zang mee kunt. Ik wilde vooral weten hoe het werkt, en nu leer ik nog steeds nieuwe dingen, dat is het leuke." Hij legt uit dat het gaat om instrumenten inladen in een programma, en die vervolgens zelf bespelen op een keyboard. Je kunt er heel creatief van worden."

In cafés begon hij, dat waren mooie leermomenten volgens DJ Laurentius. "Ik leerde snel te schakelen, en naar punten toe te bouwen. Ook heb je dan direct contact met het publiek." Op het Bevrijdingsfestival spelen was een ander verhaal. "De reacties waren magisch. Ik stond een uur op het podium met mijn draaitafel, en speelde voor duizenden mensen. Ik begin altijd met drie vaste nummers, daarna speel ik in op het publiek. Als mensen lekker gaan bewegen, gaan schreeuwen en duimpjes laten zien, weet ik dat ik goed bezig ben." Hij kreeg heel positieve reacties en mag volgend jaar weer terugkomen.

Beerda schrijft soms ook mee aan teksten van andere muzikanten. "Ik vind het ook belangrijk een boodschap daarin mee te geven, mensen bewust te maken van hun houding."

Via netwerken in de muziekwereld komt hij aan zangeressen en zangers. Beerda managet zichzelf, dus boekingen lopen via hem. "Ik ben voor allerlei feestjes te boeken, ook bijvoorbeeld eighties parties. Ik hou van oudere muziek, vooral de Red Hot Chili Peppers. In die muziek zit vaak meer emotie dan in hedendaagse."

Beerda is tevreden met wat hij bereikt heeft tot nu toe, wil nuchter blijven en zo min mogelijk verwachtingen hebben. "Ik wil er hard voor werken, en wil niet dat het succes me aan komt waaien." Omdat hij veel met zijn hoofd bezig is, traint hij in de sportschool of loopt hij hard.

De komende tijd komen drie nieuwe zomerse plaatjes uit; op 14 juni, op 28 juni en midden juli. Te beluisteren via Spotify, DJ Laurentius.

Joop de Haan
Meer berichten