Claudia, van Kalumi trimsalon, op haar werk bij dierenkliniek Schellerlanden. (foto: Koen Lipman)
Claudia, van Kalumi trimsalon, op haar werk bij dierenkliniek Schellerlanden. (foto: Koen Lipman) (Foto: )

Een knipbeurt voor het huiskonijn

Zwolle - Je kat, konijn of cavia knippen of laten knippen? In deze tijd is het niet meer ondenkbaar dat mensen hun huisdier laten knippen bij een heuse dierenkapper. De opleidingen tot katten- of konijnentrimmer schieten als paddestoelen uit de grond. "Mensen zien hun huisdier steeds meer als volwaardig lid van het gezin. Een knipbeurt hoort hier dan ook bij."

(door Koen Lipman)

Claudia van trimsalon en adviesbureau Kalumi is de allereerste gediplomeerde konijnentrimmer van Nederland. "Ik heb twee ragdolls en die hadden destijds klitten in de vacht en daar kwam ik maar niet van af.

"Er waren al veel hondentrimmers en die deden er soms wel wat katten naast, maar er was in Zwolle nog niet een speciale kattentrimmer. Zo is het idee ontstaan om de opleiding tot kattentrimmer te volgen."

"Toen ik de opleiding had afgerond, kwam ineens de vraag of ik een langharig konijntje van een kennis wilde knippen. In die tijd kwam de eerste opleiding tot konijnentrimmer op de markt en heb ik besloten om deze te gaan volgen. Hierdoor werd ik de eerste professionele konijnentrimmer van Nederland."

'Het is grappig wanneer mensen mij vragen 'wat voor werk doe je?', dan antwoord ik dat ik konijnentrimmer ben. Mensen weten dan niet zo goed hoe ze moeten reageren omdat ze het niet kennen. Grappig wel omdat er eigenlijk een grote vraag naar is en het belangrijk is voor het welzijn van je huisdier.'

"Er is best een groot verschil tussen het trimmen van katten en konijnen doordat ze elk een eigen lichaamstaal hebben. Je richt je tijdens het knippen op het gedrag van het dier, probeert stresssignalen te lezen en hier op te anticiperen. Vaak zijn deze signalen heel subtiel, gelukkig weet ik waar ik op moet letten."

"Vooral katten kunnen heel snel schakelen van emotie, daarom houd ik altijd zoveel mogelijk rust in de behandeling en probeer ik de lichaamstaal van een dier goed te lezen. Dieren merken het echt als je onzeker handelt of als je je niet prettig voelt bij de werkwijze die je uitvoert. Het lijkt soms alsof ik niks doe, maar je bent zo gefocust dat je tegelijkertijd juist heel veel doet."

"Je merkt tegenwoordig dat het welzijn van huisdieren steeds belangrijker wordt. Het aantal opleidingen groeit nog steeds en je merkt dat eigenaren hun geld en tijd willen steken in het welzijn van hun dieren. Het is tegenwoordig een volwaardig gezinslid. Je gaat zelf ook naar de kapper, waarom je huisdier dan niet?"

Omdat het welzijn van het huisdier steeds belangrijker wordt, heeft Claudia nog een goede tip. "Door te voelen kun je de conditie van de vacht het beste bepalen. Controleer daarom iedere week met je vingertoppen de vacht tot op de huid en behandel waar nodig."

Meer informatie via www.kalumi.nl

Koen Lipman,
Meer berichten