Misha (links) is de bedenker van de workshop 'koken met een budget'.
Misha (links) is de bedenker van de workshop 'koken met een budget'. (Foto: )

Goed en goedkoop koken bij Focus

Zwolle - Koken met een budget. Wie heeft er geen moeite mee? Elke dag zitten mensen met de handen in het haar met de gedachte wat er gegeten moet worden, hoe doe ik goedkoop boodschappen en wat is eigenlijk gezond? Daarom heeft Misha van den Berg van Focus Zwolle de workshop 'koken met een budget' opgezet.

(door Koen Lipman)

Focus Zwolle is een organisatie die kwetsbare groepen de mogelijkheid biedt om dingen te leren op veel verschillende gebieden. Deze stichting zorgt ervoor dat de mensen die niet vanzelfsprekend hun weg vinden binnen de maatschappij hier hulp bij krijgen.

"Ik heb voor mijn stage een onderzoek opgezet naar het aanbod van dit soort workshops", vertelt Misha van den Berg. "Er was vrijwel geen aanbod, dus hebben wij zo'n workshop opgezet. Het is gericht op jong-volwassenen met een verhaal. We willen deze doelgroep bereiken omdat de zelfstandigheid van deze mensen eigenlijk heel vaak overschat wordt. In deze groep zitten ook jong-volwassenen die het niveau niet hebben dat wel gezegd wordt in onderzoeksresultaten."

"Er is eigenlijk geen ruimte om dat deze personen aan te leren, als het je niet wordt aangeleerd om bijvoorbeeld te budgetteren of goedkoop boodschappen te doen, dan weet je het ook niet. Dus dit doen wij in vier workshop rondes en per workshop wordt een bepaald aspect behandeld: budgetteren, goedkoop boodschappen doen, koken en alles eromheen."

"Tips die wij kunnen geven zijn bijvoorbeeld dat je voor een hele week kookt, je niet met een lege maag naar de winkel moet gaan, kijk in de reclamefolders want daar staan heel veel kortingen in, dat cash betalen je vaak een hoop geld scheelt, een weekplanning heel handig is omdat je dan boodschappen hebt voor de hele week."

"In mijn onderzoek ben ik ook op een app gestuit van de Hartstichting Nederland die ook heel handig is: Kies ik gezond? Deze app laat zien wat in welke ingrediënten zit en dan kun je heel makkelijk zien of iets gezond is voor je."

Een andere app die Misha tegenkwam is van het Voedingscentrum Nederland: Slim Koken. "Hierin kun je echt elke stap volgen die je niet weet, bijvoorbeeld groente stomen. Maar je kunt ook boodschappenlijstjes maken of tips voor budgetteren. Deze app heeft een enorme database die je echt kan helpen."

"We zijn nu bezig met de workshops en eigenlijk hoop ik dat we ze daadwerkelijk wat kunnen meegeven voor in hun dagelijkse leven. We hopen dat na deze vier weken de personen de tips gebruiken en wij ze iets hebben kunnen leren op dit gebied. Dat zou het mooiste zijn."

Meer informatie via mishavandenberg@focuszwolle.nl en www.focuszwolle.nl

Koen Lipman
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden