Irene Goede (links) en Marijke ten Cate met hun nieuwe prentenboeken.
Irene Goede (links) en Marijke ten Cate met hun nieuwe prentenboeken. (Foto: Eva Posthuma)

Zwolse illustraties in elke boekenkast

Boekhandels in het hele land doen mee met de actie 'Welkom' van uitgeverij Lemniscaat, waarbij kersverse ouders bij deelnemende winkels het boek 'Slaap kindje slaap' cadeau krijgen. Het staat vol kinderliedjes geïllustreerd door de Zwolse illustrator Marijke ten Cate. www.lemniscaat.nl/welkom
Ook haar ateliergenote Irene Goede heeft een nieuw kinderboek in de winkels liggen. Zij illustreerde de rubriek 'De Kleine Wetenschap' in NRC Handelsblad. Honderd columns uit deze serie vormen het boek 'De reuzenkraak is liever lui'. Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam wijdde er een expositie aan. Te zien t/m 23 juni. www.hetnatuurhistorisch.nl

(Door Carijn Oomkens)

Ze zitten een beetje verstopt achter een onopvallende entree, maar gezien worden ze door velen. Wie het lichte zolderatelier van illustratoren Marijke ten Cate en Irene Goede binnenkomt begrijpt hun zonnige humeur én hoe dit tot mooie boeken leidt. "Veel mensen kennen onze boeken wel, maar hebben geen idee dat wij die, gewoon in Zwolle, tekenen."

Binnenstad - Een wollig schaapje met een dromerige baby op zijn rug siert het prentenboek 'Slaap kindje slaap' dat Marijke ten Cate voor Lemniscaat illustreerde. Binnenin nog meer lieve en vrolijke tekeningen, bij teksten van de bekende kinderliedjes. Het boek is te koop in de boekhandels, maar nog leuker: veel boekwinkels doen mee met de actie 'Welkom' waarbij het cadeau wordt gegeven aan jonge ouders. Ook de boekwinkels in Zwolle doen mee. "Op vertoon van het geboortekaartje van hun kind kunnen ouders het boek ophalen", vertelt Marijke ten Cate. "De gedachte erachter is dat elk kind het verdient om voorgelezen te worden."
Om de actie extra luister bij te zetten, bezoekt Marijke samen met Daniëlla Snijders boekwinkels in Zwolle, met een vrolijke voorstelling voor kinderen waarbij Marijke live tekent bij de kinderliedjes die gezongen worden. Ze waren al bij Waanders en Goedhart, en er volgen dit jaar nog meer optredens bij boekwinkels in de stad.

Het prentenboek is zeker niet het eerste wat Marijke illustreerde. Bij Lemniscaat verschenen al andere liedjesboeken met haar tekeningen voor de allerkleinsten en veel gezinnen hebben ook haar prentenbijbel voor uitgeverij Jongbloed/NBG in huis.

Toch weten de meeste lezers niet dat die boeken 'gewoon' in Zwolle worden getekend. "Twintig jaar al", rekent ze lachend uit. "En daarvan alweer twaalf jaar samen met illustrator Irene Goede hier op dit atelier." De twee illustratoren leerden elkaar kennen toen oud-studente Irene Goede kort na haar afstuderen een lezing gaf voor studenten. Marijke was toen bijna aan afstuderen toe en keek op naar wat Irene al kon laten zien. Enkele jaren later werden ze ateliergenoten.
"We adviseren elkaar en we delen opdrachtgevers, maar hebben allebei onze eigen stijl en dus onze eigen opdrachten", leggen ze uit. "Ik houd van het uitwerken van gezichtjes en werk veel losser, met kleurvlakken om emotie en sfeer uit te drukken", vertelt Marijke. Irene is haar tegenpool. "Mijn werk is veel gedetailleerder, ik maak dus vooral tekeningen bij kinderboeken over natuur, wetenschap en geschiedenis", aldus Irene. "We vullen elkaar heel goed aan: Marijke is van het snelle en spontane, Irene spoort aan tot net even wat verder uitwerken en straalt meer rust uit", karakteriseren ze elkaar eensgezind.

 

Marijke ten Cate en Irene Goede verzorgen samen cursussen voor collega-illustratoren. Als TOPcursus illustratie trekken ze cursisten uit het hele land. Cursisten zijn nieuw in het vak of zoeken verdieping in bijvoorbeeld werken met gouache. De lessen worden gegeven in het atelier aan het Koewegje. www.topcursusillustratie.nl

 

 

Carijn Oomkens
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden