Na de opening van Woest volgde een kussengevecht en een kussenregen, het ultieme voorbeeld van het thema 'Spelen'.
Na de opening van Woest volgde een kussengevecht en een kussenregen, het ultieme voorbeeld van het thema 'Spelen'. (Foto: Erik Franssen)

'De Spelende Mens' op festival Woest

Zwolle - Workshops, voorstellingen, theateracts; op cultuureducatie festival Woest maken jongeren op een luchtige manier kennis met kunst en cultuur en beleven ze wat dit met hen doet. Zeventig procent van het cultuuraanbod dit jaar is nieuw en deels bedacht door de jongeren zelf in samenwerking met kunstenaars en het onderwijs.

Daarmee is Woest een plek voor experiment buiten het klaslokaal. Dit jaar komen 3.500 jongeren uit Zwolle en de regio naar Woest, dat hiermee is uitgegroeid tot het grootste cultuureducatie festival van Nederland.

Wethouder Cultuur, Monique Schuttenbeld gaf het startschot, samen met 300 jongeren, voor de opening van de vijfde editie van het festival met het thema; Spelen. Een kussengevecht en een kussenregen volgde, het ultieme voorbeeld van spelen. Deze hele week zullen jongeren op het festivalterrein aan de Pelserkade allerlei workshops volgen die hen de beleving van het spelen laten ervaren. Zo kunnen ze in een Blind Date Doolhof duiken, bouwen aan een kartonnen stad XXL of proberen te ontsnappen uit een EscapeVan, spelen met vuur of een VW bus pimpen met graffiti.
Spelen is de ultieme manier om te leren. Vandaar ook het thema van de editie van Woest voor dit jaar: 'De Spelende Mens', dat ook het uitgangspunt vormt voor wat er kan worden vernieuwd aan het onderwijs.

"Jongeren weten zelf heel goed waar ze gemotiveerd van raken", zegt Carmen Munsterman, projectleider festival Woest. "Zo krijg je dus aanbod dat veel beter aansluit bij de doelgroep. Het enthousiasme is ook zo groot omdat ze mede eigenaar zijn van dat aanbod."

Woest is een evenement van Stadkamer in samenwerking met cultuur- en onderwijspartners uit Zwolle en de regio. Op een laagdrempelige manier ontdekken de leerlingen uit het voortgezet onderwijs hoe belangrijk cultuureducatie is voor hun ontwikkeling. Het spel stimuleert de verbeeldingskracht van jongeren en brengt het creatieve proces van verwonderen, waarnemen en maken op gang.

Festival Woest, met in het avondprogramma ook optredens van Lucas de Man en onderwijsvernieuwer Marco Mout, vindt plaats van tot en met 7 juni aan de Pelserkade. Tijdens het avondprogramma zijn de workshops die door jongeren zijn ontwikkeld voor iedereen toegankelijk. Kaarten voor het avondprogramma van Festival Woest zijn verkrijgbaar voor 10 euro op www.festivalwoest.nl

Joop de Haan
Meer berichten