Zwolle Hilda van der Tuin over brugklassers. © 2015 Foto Frans Paalman Zwolle
Zwolle Hilda van der Tuin over brugklassers. © 2015 Foto Frans Paalman Zwolle (Foto: FotoPersBuro Frans Paalman)

De kracht van boeken

Zondagochtend genoot ik met onze zoon van de Zwolse boekenmarkt. In ons gezin wordt veel gelezen dus deze markt is een jaarlijks uitstapje. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. De oudste houdt van filosofisch getinte boeken, de middelste leest graag Young Adult reeksen en de jongste geniet van Donald Duck-pockets. Mijn man kiest literatuur. Ik lees romans maar gebruik ook veel prentenboeken in mijn werk. Zo veelzijdig kun je boeken dus gebruiken!

Hier op door-mijmerend zag ik mezelf weer zitten met onze baby op schoot en een Nijntje boekje. Door voor te lezen aan de jongsten vergroot je vanzelf hun woordenschat. Voorlezen bij het slapen gaan is ook een belangrijk ritueel. Hiermee geef je je kind structuur en het zorgt voor verbinding.

Via deze verhalen snapt je kind ook sneller de wereld om zich heen. Het draagt bij aan de overdracht van normen en waarden. Belangrijke gebeurtenissen kun je ook heel goed uitleggen via een boek. Als er gezinsuitbreiding komt zijn er heel veel leuke titels om je kind hierop voor te bereiden. Als er iemand doodgaat in de familie kan je dat heel goed toelichten met het boek van 'Kikker en het vogeltje' of 'Derk Das blijft altijd bij ons'.

In mijn werk gebruik ik vaak boeken om met kinderen over hun emoties of problemen te praten. 'Ferm' is een prachtig boekje over een jongetje dat snel boos wordt. Gelukkig geeft het ook tips hoe je hiermee om kan gaan. 'Kamil de kameleon' vertelt over de gevoelens van een kameleon wiens ouders uit elkaar gaan. Met prachtige gekleurde tekeningen laat dit boek zien dat de blauwe wereld van papa en de gele wereld van mama een nieuwe groene wereld hebben gecreëerd. Die groene wereld blijft hetzelfde; ook als papa en mama niet meer samen wonen. Dat is een geruststellende gedachte voor kinderen die te maken hebben met een scheiding.

Boeken dragen prikkelende beelden over. Boeken stimuleren creativiteit en fantasie. Maar door te lezen vinden kinderen ook herkenning of weten ze hoe het handelen bij lastige situaties. De boeken van Carry Slee gaan bijvoorbeeld over realistische scenario's zoals pestgedrag of het ontdekken van homoseksuele gevoelens. Voor tieners en pubers is lezen dan een prettige manier om oplossingen te vinden voor de dagelijkse confrontaties. Ze kunnen in hun eigen tempo en zonder de (hopeloos verouderde) tips van hun ouders zélf ontdekken wat ze kunnen doen.

En wat dacht je van seksuele voorlichting? Voor jonge kinderen zijn de boekjes van Sanderijn van der Doef heel passend en toegankelijk. Ook voor pubers zijn er veel goede titels. Leg gewoon zo'n boek op de slaapkamer van je zoon of dochter en je weet zeker dat dit boek bekeken gaat worden. Als je dan toch in die boekenwinkel staat, koop dan ook gelijk een boek over het puberbrein. Dat geeft jou én je kind inzicht in de heftigheid van al die gevoelens en gedachten. Handig toch? Ik wens je veel leesplezier!

Hilda van der Tuin is kinder- en jongerencoach.

Wil je meer informatie of persoonlijke begeleiding voor je kind? Kijk dan op www.jijzwolle.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden