Foto: Joop de Haan

De aanhouder wint

Landstede basketbal is landskampioen! Voor het eerst in de clubgeschiedenis heeft men dit even onverwachte als ook onvoorstelbare goede resultaat bereikt. Het behalen van de finale was al een kunststukje. Vervolgens werd regerend kampioen en torenhoge favoriet Donar uit Groningen in een 'best of seven serie' al na zes wedstrijden met 4-2 opzij gezet. Een geweldige prestatie waar de landelijke media helaas maar weinig aandacht aan hebben besteed.

Daarom op deze plaats een huldebetoon aan het doorzettingsvermogen van Landstede als (financiële) motor op de achtergrond, de spelers, maar vooral toch ook de coach die zich jarenlang fanatiek inzet om het Zwolse basketbal tot grotere hoogte te brengen. Herman van den Belt laat zien dat altijd doorgaan uiteindelijk leidt tot succes. Aanhouder Herman wint. Hulde daarvoor. Hopelijk gaat Landstede nog lang door en weten zij coach Herman van den Belt voor het Zwolse basketbal te behouden.

Ook op een ander terrein lijkt het er op dat de aanhouder wint. De samenwerkende actiegroepen tegen het laagvliegen over onze stad en de Veluwe voeren al geruime tijd strijd op basis van gedegen onderzoek en feiten tegen de opening van Lelystad Airport. Een strijd van David tegen Goliath. Immers, het machtige Schiphol en het Ministerie van Cora menen de wijsheid in pacht te hebben en voor belangen te staan waar niemand aan kan en mag tornen. Keer op keer echter toonden de actievoerders aan dat besluiten op verkeerde gronden werden genomen en dat men het met de waarheid niet zo nauw nam. De overheids- en Schipholwals dendert echter door. Twee keer uitstel moest men slikken, maar met oogkleppen op koerst men af op opening in april 2020.

Onverwachte steun komt nu uit Brussel. Gelekte informatie maakt duidelijk dat de Europese Commissie het niet eens is met de manier waarop milieu effecten in kaart zijn gebracht, hoe de gevolgen van het vliegverkeer voor de Natura 2000 gebieden zijn verwerkt. Zij prikken Cora's werk door en verwijzen het als broddelwerk naar de prullenbak. Iets dat de actiegroepen al eerder deden. Natuurlijk is de minister het er niet mee eens, maar naar de Tweede Kamer toe zal zij toch met de billen bloot moeten. Zo niet, dan zou zij wel eens dezelfde weg kunnen gaan als een aantal van haar collega VVD-bewindslieden eerder. Opnieuw uitstel van de opening ligt voor de hand, maar nu juichen is prematuur. Cora staat er immer om bekend dat zij uit het niets met konijnen uit haar hoed kan komen.

Gelukkig ligt er naast de MER kwestie ook nog het bommetje van de autonome groei van Lelystad. Dit was in het regeerakkoord niet afgesproken en D66, CU en CDA lijken de minister in haar aangepaste plannen niet te willen volgen. Eind goed, al goed? Onvoorspelbaar, maar laat Herman van den Belt het voorbeeld zijn. Het voorbeeld voor de actiegroepen dat de aanhouder wint. Soms met hulp van het niet altijd bejubelde Brussel.

Frits Smit

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden