Coderebels aan het werk in de kelder van Stadkamer. (foto: Frans Paalman)
Coderebels aan het werk in de kelder van Stadkamer. (foto: Frans Paalman) (Foto Frans Paalman Zwolle)

The Coderebels omarmen de chaos

Zwolle - Tim Vogt organiseert sinds 2017 The Coderebels. Dit zijn lessen programmeren voor kinderen. Tim werkt zelf in de ICT en maakte mee dat bedrijven op zoek gingen naar programmeurs in Oekraïne en Vietnam, simpelweg omdat er hier in Nederland een tekort aan is.

(door Johan Boomsma)

"Scholen houden zich nog veel te weinig bezig met programmeren", vertelt hij. Terwijl digitale vaardigheden juist nu zo belangrijk zijn.

Uitgangspunt voor zijn lessen zijn de '21sth century skills'. Ook wel STEM genoemd: Science, Technology, Egineering en Mathematics. "We krijgen steeds meer te maken met een verhoogde mate van technologie."

Dat er hiervoor nog weinig aandacht is, bleek ook tijdens een Hackathon over onderwijs, die door Windesheim werd georganiseerd. "De docenten zijn nog te veel bezig met leervaardigheden." Ze willen eerst alles zelf begrijpen voordat ze het aan de kinderen vertellen. En dat is met digitale vaardigheden niet altijd mogelijk. "Leerkrachten zijn eigenlijk te bang voor technologie."

Tim laat de robots zien die hij tijdens de lessen gebruikt. Zo is er Cozmo, een robot die er uit ziet als een bulldozer "Je kunt er een heel logistiek proces mee nabootsen."

Met de Microbit kun je van alles maken, zoals een stappenteller. Of een stopwatch. "Het bestaat uit niet meer dan 25 ledjes een schoksensor en een snelheidsmeter."

Tim geeft de lessen programmeren in de kelder van Stadskamer hebben zich al zo'n zes kinderen verzameld. Het programma van de les van vandaag staat op het bord.

"Met robots spelen / Readymaker" is het eerste deel van de les. Met Readymaker kun je je eigen games maken, zonder dat je daarvoor hoeft te programmeren. Sommige kinderen zijn al druk in de weer met de Cozmo, anderen bouwen zelf een robot. Stef gaat graag naar de Code rebels,

"Je kunt dingen programmeren en spelletjes doen, het is leuker dan de gewone lessen op school." De lessen van de Code Rebels worden een keer per week gegeven in de stadskamer. Stef bouwt met Roblox een huis, Roblox is een soort Minecraft waarmee je je eigen spel kunt ontwerpen. Om nieuwe dingen te kunnen bouwen moet je geld verdienen. Stef laat zien hoe hij dat doet, er is een machine die het geld maakt. Hij heeft al 1.500 munten verzameld waarmee hij zijn huis kan inrichten.

Alexia speelt in Roblox Retail Tycoon, hiermee kun je je eigen winkel ontwerpen en spullen verkopen. Ook zij komt graag naar de lessen, "Ik leer hier nieuwe programma's zoals Ready maker en Java."

Alexia maakt ook een eigen website, Wikigames met informatie over Roblox en Minecraft. "Wanneer ik hierover vragen heb kan ik die hier stellen." Ook heeft ze al veel nieuwe games gemaakt. "Op de gewone school hebben we niet echt programmeer les." Ook heeft ze haar eigen tablet nagemaakt in Scratch, met daarop verschillende apps zoals Spotify en Youtube.

De Pinguïn Jim van UBtech kun je door middel van een app zelf bouwen en programmeren. Voor de allerkleinsten is er de Beebot. Die kan geprogrammeerd worden door eenvoudige commando's. Verder laat Tim de kinderen ook programmeren met papier, om ze algoritmisch te leren denken. "Programmeren is het ordenen van informatie."

Tim heeft nog een boodschap voor de basisschooldocenten "Durf te experimenteren en omarm de Chaos."

De Coderebels komen vrijdag van 15.30 tot 17.00 uur bij elkaar in Stadkamer Centrum. Het programma loopt tot 28 juni. De inhoud is te vinden op www.stadkamer.nl. De bijeenkomsten zijn los van elkaar te volgen. Kosten zijn 5 euro per bijeenkomst.

Joop de Haan
Meer berichten