De organisatoren van het Minstrel Festival voor Minstrel Music, met helemaal links Patrick Kuiper. (foto: Koen Lipman).
De organisatoren van het Minstrel Festival voor Minstrel Music, met helemaal links Patrick Kuiper. (foto: Koen Lipman). (Foto: )

Intieme muziek rond Assendorperplein

Zwolle - Bijna is het weer zover: een nieuwe editie van het Minstrel Festival. Een klein en intiem evenement met fijne muziek. Zaterdag 8 juni wordt de zevende editie van dit festival op het Assendorperplein, de omliggende huiskamers en in de Dominicanenkerk gehouden. "Het is een klein festival, maar in Zwolle wel bekend. Tof om te zien hoe dit festival gegroeid is en wat we elke editie kunnen bereiken", zegt Patrick Kuiper van de organisatie.

(door Koen Lipman)

"Zeven jaar geleden zijn we begonnen met de eerste editie van dit festival. Het begon bij Minstrel Music met de eerste gesprekken, daarna zijn we in café de Singel losgegaan met ideeën. Alle organisatoren zijn wel bekend met het organiseren van muziek of muziek in het algemeen dus van daaruit zijn we begonnen."

Je zou denken dat groter worden een ambitie is als je editie na editie uitverkoopt, toch niet. "Het is in deze grootte behapbaar. We hebben allemaal nog een baan hiernaast dus dit doen we in onze vrije tijd. Juist die knusse, gezellige huiskamersfeer, het grootse van de Dominicanenkerk en dan losgaan in Eureka met het eindconcert is een mooie combi voor dit festival."

"Mensen kunnen genieten van drie rondes muziek bij elk twee huiskamers. Door de grootte van de huiskamers kun je hier geen Metallica neerzetten, toch hebben we elk jaar weer toffe acts en bands die fijne muziek spelen. Het grootse aspect wordt dan gedaan in de kerk. De kerk is echt een pareltje op zich en de ambiance is echt al een plus-één voor ons."

"Dit festival is een festival door mensen, voor mensen en met mensen uit de wijk. Ook al komen er veel internationale acts, het blijft echt een Zwols feestje. Omdat je wat bekender wordt met het festival merk je dat je grotere artiesten kan boeken, maar het blijft altijd hard werken. Ook dit jaar is niet anders, maar het is een bijzonder en divers programma."

"We blijven trouw aan de 160 kaartjes en aan de grootte van het festival. De betrokkenheid van de wijkbewoners geeft heel veel energie. Als je het Assendorperplein oploopt, zie je zo vijftien posters hangen in huiskamers die ook graag mee willen doen. De poster is een ode aan een van de huiskamereigenaren, zij is veel te jong overleden vorig jaar en was een goede ambassadeur van het festival. Op de poster staat de voorkant van haar huis met haar kat Frits."

"Door de jaren heen hebben we een reputatie opgebouwd met dit festival. Omdat we van het Buurtcultuurfonds een subsidie krijgen kunnen we grotere artiesten boeken. Dit jaar is ViVii bijvoorbeeld een grote headliner. Maar er zijn nog veel meer goede artiesten. Het is echt een intiem en persoonlijk festival met goede muziek waar we echt trots op zijn."

www.minstrelfestival.com

Koen Lipman
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden