Toeschouwers kunnen de roeiers aanmoedigen langs de Vecht.
Toeschouwers kunnen de roeiers aanmoedigen langs de Vecht. (Foto: Wijbrand Medendorp)

Roeien over Vecht en Zwarte Water

Zwolle - De jaarlijkse Zwolsche Vecht Regatta gehouden wordt weer gehouden op zondag 9 juni, pinksterzondag. Het is een nationale roeiwedstrijd, georganiseerd door de Zwolsche Roei & Zeil Vereniging (ZRZV). Er wordt gevaren in de Overijsselse Vecht en het Zwarte Water bij Zwolle.

De route start op de Vecht (nabij de A28) en finisht in het Zwarte Water. Er zijn drie heats; één van drie en twee van vijf kilometer zodat deelnemers mogelijk twee keer kunnen deelnemen in verschillende roeinummers.

De eerste tijdrace start om 9.45 uur, de tweede heat om 12.00 uur en derde om 14.45 uur. Toeschouwers kunnen vanaf de Agnietenplas en Haerster Veer de wedstrijd eerste rang aanschouwen en de roeiers aanmoedigen langs de Vecht.

Deelnemers zijn leden van roeiverenigingen uit Nederland en Duitsland. Deze wedstrijd is inmiddels een vast element op de roeikalender van roeiend Nederland. Met een jaarlijks deelnemers veld van meer dan 100 ploegen kijkt de organisatie naar mogelijkheden om de wedstrijd nog aantrekkelijker te maken voor zowel roeier als toeschouwer.

Een toevoeging van een extra heat met een sprint op de kolk voor het gebouw van de Zwolsche Roei en Zeilvereniging is al meerdere malen genoemd. In de toekomst moet blijken of dit haalbaar is.

Voor dit jaar blijft het bij drie heats op de bochtige maar zeer fraaie Overijsselse Vecht. Zeker in een ongestuurd nummer is dit een uitdaging voor menig roeier.

De wedstrijdroute begint ongeveer bij het viaduct van de A28 over de Vecht. De roeiers roeien vanaf daar over de Vecht richting het Zwarte Water. De finish is ongeveer 100 meter voor het Zwarte Water. In het eerste blok van 9.45 starten voornamelijk de kleine nummer als de skiff (eenpersoons boot) en 2 zonder stuurman. In het tweede blok om 12.00 uur en het derde en laatste blok om 14.45 komen de grotere nummers aan bod zoals de acht met stuurman wat altijd een spectaculair gezicht is om te zien.

Steevast goed weer en goede sfeer dragen bij aan succes van de Zwolsche Vecht Regatta

Joop de Haan
Meer berichten