Theo Bloks in zijn winkel. Sinds twee jaar organiseert hij de Zwolse Boekenmarkt. Zondag wordt de 28ste editie gehouden. (foto: Eva Posthuma)
Theo Bloks in zijn winkel. Sinds twee jaar organiseert hij de Zwolse Boekenmarkt. Zondag wordt de 28ste editie gehouden. (foto: Eva Posthuma) (Foto: )

Zwolse Boekenmarkt: 'Goede sfeer trekt veel mensen'

Zwolle - Het is de tweede keer dat Theo Bloks de Zwolse Boekenmarkt organiseert, die zondag 2 juni voor 28ste keer wordt gehouden. "Rob Bults van Zwolle Unlimited heeft me er vorig jaar voor gevraagd. Ik heb er toen even over nagedacht en het leek me wel heel erg leuk omdat ik veel handelaren ken." Zelf zit Bloks al ruim 40 jaar in het boekenvak. Hij is begonnen als boekverkoper bij De Slegte en sinds 2017 heeft hij zijn eigen Boekhandel in de Papenstraat. Door de wol geverfd dus, dat blijkt wanneer hij samen met een collega stapels boeken doorneemt. In één oogopslag wordt bepaald of een boek nog interessant is voor verkoop of niet.

(door Johan Boomsma)

De traditionele Boekenmarkt op de Thorbeckegracht kende twee jaar geleden nog maar 70 kramen. "Ik heb het vorig jaar weer opgekrikt naar 92 kramen." Veel handelaren keken de kat toen eerst nog even uit de boom. "Ze wachtten 2018 af, om te kijken of dat goed zou gaan", vertelt Bloks. "Dit jaar zitten we op 101 deelnemers, ik had nog wel 20 meer kunnen krijgen, maar de gracht is niet groter dan 'ie is." Dankzij diverse ondernemers aan de Thorbeckegracht, is er gratis koffie en drinken voor de handelaren. De organisatie van de markt doet Bloks alleen, behalve op de dag zelf. "Ik krijg hulp van mijn zoons, mijn vrouw en twee vrienden, dat is dan mijn team."

Er zijn twee belangrijke factoren om van de markt een succes te maken; het weer en de bewoners. "Gelukkig reageren die altijd positief." De bewoners krijgen een uitrijkaart, om daarmee hun auto tijdens de markt in een parkeergarage te zetten. Ondanks deze regeling reageerde de laatste keer een omwonende toch minder enthousiast. "De bewoner wilde 's ochtends dat we stopten met het opbouwen van de kramen. Ik heb hem rustig uitgelegd waarom het zo is. De Boekenmarkt is maar één zondag in het jaar."

De markt van Deventer is het meest bekend en daarna komt Dordrecht. "Zwolle is met 100 kramen een goede derde." zegt Bloks. Op de Thorbeckegracht is zondag voor iedereen wat te vinden. "Van strips tot antiekboeken en alles wat daartussen zit, wat je ook verzamelt." Bloks stelt niet specifiek eisen aan de deelnemers. "Het enige wat ik van de handelaren vraag, is dat ze kwaliteit meebrengen. Dat ze niet uit dozen gaan verkopen, van zoek maar uit voor een euro."

Theo ziet de toekomst rooskleurig in. "Ik merk dat er nog steeds veel belangstelling voor is. "De sfeer van de markt trekt altijd veel mensen. Iedereen is dan in een goed humeur, helemaal als het weer een beetje meezit." Volgens hem zullen mensen altijd boeken blijven kopen. "Alles kun je nu op zoeken op internet, maar dat beklijft gewoon veel minder. Een boek is een mooi product dat je in je handen kunt houden"

Johan Boomsma
Meer berichten