Wethouder Klaas Sloots. "Door Zwolle Shelter City laten we zien dat we een sociale stad zijn voor mensenrechtenverdedigers." (foto:  Sigrid Aalfs)
Wethouder Klaas Sloots. "Door Zwolle Shelter City laten we zien dat we een sociale stad zijn voor mensenrechtenverdedigers." (foto:  Sigrid Aalfs) (Foto: )

Zwolle is gastvrije Shelter City

Zwolle - Wie het stadhuis in de binnenstad bezoekt, kan tegen indringende foto's op groot formaat aanlopen. Het zijn foto's van mensen die zich in eigen land inzetten voor de rechten van de mens, op plekken waar dat vaak heel erg moeilijk is, en zeker niet vanzelfsprekend. "De foto's hangen op een toegankelijke plek, om zo bezoekers te laten zien dat Zwolle een Shelter City is, een gastvrije stad voor mensenrechtenverdedigers," legt wethouder Klaas Sloots uit. Shelter, letterlijk onderdak, schuilplek, betekent dat mensenrechtenverdedigers hier drie maanden op adem kunnen komen. "Als gemeente Zwolle doen we mee aan Shelter City, omdat we een sociale stad zijn."

(door Sigrid Aalfs)

De organisatie in Zwolle is in handen van Windesheim Honours College, en landelijk de organisatie Justice and Peace. De gemeente is hierin een deelnemer.

"Als gemeente vinden we het belangrijk dat dergelijke mensen rust krijgen",zegt de wethouder. "In die periode van rust ondersteunen we hen waar nodig, en zij op hun beurt vertellen hun verhaal op allerlei plekken in Zwolle en omgeving. Ze leggen hier ook belangrijke contacten met onder andere niet- gouvernementele organisaties, wat hen erg kan helpen in hun werk. Met hun verhaal maken ze mensen meer bewust van wat gaande is in hun land, waar slecht tot zeer slecht met mensenrechten om wordt gegaan."

De mensenrechtenverdedigers komen onder andere uit Gambia, Pakistan, Nigeria, en Bangla Desh.

Op dit moment geeft Zwolle niet een mensenrechtenverdediger onderdak, maar begin dit jaar was Rose Orguba uit Kenia hier. Zij strijdt tegen kindhuwelijken en besnijdenissen van meisjes in de Keniaanse gemeenschap. "Ik heb Rose ontmoet en haar verhaal maakte diepe indruk op mij, en ik denk op velen. Wij hier konden op die manier heel dicht bij haar en haar verhaal komen."

De gedachte iemand tijdelijk onderdak en zo nodig coaching te bieden, zodat die met nieuwe energie terug kan, dat geeft Sloots een boost. "Het is fijn dat mogelijk te kunnen maken. Wij zijn enorm rijk, en dan is dit wel het minste wat we voor hen kunnen doen. Ik zie hierin ook zeker overeenkomsten met mijn wethouderschap Zorg & Welzijn, waar bijvoorbeeld ook Vluchtelingenwerk onder valt. En het is ook goed om de stad te confronteren met dergelijke verhalen. Van bezoekers aan de fototentoonstelling hoor ik ook dat de foto's wel binnenkomen bij hen."

Elf andere Nederlandse steden, en in totaal zeventien steden wereldwijd, zijn Shelter City. De foto's zijn nog te zien tot en met donderdag 6 juni, en zijn gemaakt door fotografe Daniella van Bergen.
Meer informatie is te vinden op de website.

www.sheltercity.nl

Joop de Haan
Meer berichten