Samuel de Korte presenteerde zijn boek vorige week in basisschool De Springplank.
Samuel de Korte presenteerde zijn boek vorige week in basisschool De Springplank.

Boek en lezing over executie Meppelerstraatweg

Zwolle - Samuel de Korte houdt donderdag 23 mei een lezing over zijn boek, 'Executie aan de Meppelerstraatweg' in Stadkamer aan de Zeven Alleetjes. De lezing begint om 19.45 uur. Het eerste exemplaar van het boek werd vorige week al door De Korte overhandigd aan de kinderen van groep 7 en 8 van basisschool De Springplank aan de Beukenstraat. Die school heeft het monument aan de Meppelerstraatweg geadopteerd. 

Het boek gaat over de executie van vijf mannen (Willhelmus van Dijk, Willem Sebel, Hermanus Bosch, Berend Jan IJzerman en Johannes Muller). Zij werden in de vroege ochtend van 31 maart 1945 gewekt en opgehaald uit het huis van bewaring in Zwolle. In een bus werden zij naar de Meppelerstraatweg gebracht, tussen de bomen gezet en gefusilleerd door de Duitsers als vergelding voor verschillende verzetsdaden, tien dagen voor de bevrijding van Zwolle.
De mannen waren afkomstig uit onder meer Kampen en Zwolle. Verschillende mensen uit Zwolle en omstreken zijn getuigen geweest van deze executie.

Het eerste exemplaar van het boek werd vorige week door De Korte overhandigd aan de kinderen van groep 7 en 8 van basisschool De Springplank aan de Beukenstraat. "Het was erg leuk om te doen", vertelt de Korte. "De kinderen waren erg geïnteresseerd. Ze stelden ook veel vragen."  

Het monument dat in 1963 werd geplaatst ter nagedachtenis aan de executie, is in 2008 door deze school geadopteerd. De kinderen kregen de opdracht mee van school, om een tekst te bedenken voor het monument, als dat mogelijk was. Ze hebben toen gezegd dat ze de woorden 'Vergeet ons niet' er op zouden zetten. "Dit is ook het motto van het boek geworden, dat zelf is opgedragen aan de vrouwen van de Meppelerstraatweg."  

Op donderdag 23 mei geeft De Korte over zijn boek een lezing in De Stadskamer. Hij gaat dan dieper in op wat hij heeft ontdekt tijdens het onderzoek naar deze gebeurtenis. Het meest bijzondere aan dit onderzoek vond hij zelf dat hij de verhalen van de nabestaanden, heeft vast kunnen leggen en bewaren.

De aanleiding voor het schrijven van het boek kwam tijdens kerst 2017. Hij hoorde dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een familielid was doodgeschoten door de Duitsers. De Korte is zich toen gaan verdiepen in de zaak. Gaandeweg groeide het onderzoek, dat in eerste instantie was bedoeld als een artikel van vijfduizend woorden, uit tot een boek van 189 pagina's. Iedere keer kwam er weer nieuwe informatie boven water. Hierdoor werd de uiteindelijke publicatiedatum verschillende keren uitgesteld, om deze nieuwe informatie nog op te nemen het boek. 

Het is niet meer mogelijk om op alle vragen over de executie een antwoord te geven. Maar De Korte wil met zijn boek de vijf mannen, en het offer dat zij brachten, een plek in de geschiedenis geven. "Door wat zij hebben gedaan kunnen wij tegenwoordig in vrijheid leven."

Hiervoor heeft hij nauwgezet archiefonderzoek gedaan en met nabestaanden en ooggetuigen gesproken. Het resultaat is een goed gedocumenteerd verslag van de gebeurtenissen van die fatale ochtend van 31 maart 1945. "Het is zo bijzonder dat je nog zoveel dingen kunt achterhalen. Dat je door dingen naast elkaar te leggen de ontbrekende stukken daartussen kunt invullen."

De Korte gaat nu eerst afstuderen, wat hij hierna gaat doen weet hij nog niet. Met zijn lezing van donderdag 23 mei wil hij een groot publiek bereiken. "Door de presentatie hoop ik op een laagdrempelige manier, zoveel mogelijk mensen kennis te geven van wat wij gevonden hebben." 

Joop de Haan
Meer berichten