De Amerikaan Edwin Velarde fietst dwars door Nederland om aandacht te vragen voor diabetes en doet ook Zwolle aan. (foto: Equipe Edwin Velarde)
De Amerikaan Edwin Velarde fietst dwars door Nederland om aandacht te vragen voor diabetes en doet ook Zwolle aan. (foto: Equipe Edwin Velarde) (Foto: )

Rotary vraagt aandacht voor diabetes

Zwolle - De drie Zwolse Rotary clubs houden dinsdag 28 mei een mini symposium rond diabetes en bewegen in Urbana. Het symposium is geïnspireerd door de Amerikaan Edwin Velarde die met zijn equipe in Londen op de fiets gestapt is, op weg naar de jaarlijkse Rotary Internationale Conventie.

Wipstrik - Deze conventie wordt dit jaar in Hamburg gehouden. Velarde fietst dwars door Nederland en doet ook Zwolle aan. Met deze tocht vraagt de Amerikaan aandacht voor de bedreigende internationale volksziekte diabetes. Daarbij wil hij laten zien waarom bewegen zo belangrijk is voor mensen met diabetes. In de middag wordt Velarde door wethouder Michiel van Willigen ontvangen. Dit moment is tegelijk de start voor de bijeenkomst.

Het mini symposium 'Diabetes en bewegen' begint om 20.00 uur. Het programma bestaat uit een bijdrage van Arthur ten Have. Hij werd onverwacht geconfronteerd met de ziekte en vertelt over de impact op zijn leven. Er is een vrolijk intermezzo met de Bas van de Goor Foundation, die zich inzet voor het meer bewegen door mensen met diabetes.

Onder de titel 'Diabetes is beweging' zal Jan Evert Heeg (internist vasculaire geneeskunde) de medische context aangeven. Tenslotte vertelt Paul Habets, huisarts in Ommen over Vitaal Vechtdal. In de regio Hardenberg en Ommen staat vitaliteit centraal. Daar werkt een groot netwerk mee aan de ambitie van een gezonde regio waar chronische ziekten voorkomen worden.

Zwolle heeft haar sporen verdiend als het gaat om diabetesonderzoek. Het diabetescentrum van Isala is een van de grootste diabetescentra van Nederland. De inmiddels gepensioneerde internist prof. Henk Bilo heeft samen met de Zwolse huisartsen een standaard ontwikkeld, die in heel Nederland wordt gebruikt als richtlijn voor de behandeling van patiënten.

Diabetes mellitus (suikerziekte) is een stofwisselingsziekte die wordt gekenmerkt door verhoogde glucose (suiker) waarden in het bloed. Diabetes komt voor bij ruim 1,2 miljoen Nederlanders. Per dag komen daar ruim 160 diabeten bij.

Belangstellenden zijn welkom op het mini symposium op dinsdag 28 mei in Restaurant Urbana aan de Wipstrikkerallee 213. Het symposium begint om 20.00 uur. De inloop is vanaf 19.30 uur. De toegang is vrij. Consumpties zijn voor eigen rekening en er gelegenheid om een gift voor de Bas van de Goor Foundation achter te laten.

Op de site van een van de drie Zwolse Rotaryverenigingen is het programma in uitgebreide vorm opgenomen.

Joop de Haan
Meer berichten