Rob Bults bij de stadsmuur. "ZwolleUnlimited is een festival waar iedereen zich kan laten verleiden door het aanbod." (foto: Frans Paalman)
Rob Bults bij de stadsmuur. "ZwolleUnlimited is een festival waar iedereen zich kan laten verleiden door het aanbod." (foto: Frans Paalman) (Foto: Frans Paalman Zwolle)

BitterZoet vermaak op ZwolleUnlimited

Zwolle - Een slinger kinderen die dwars door de stad trekt op zoek naar verhalen, artiesten op stelten die boven het publiek uittorenen, muziek en smakelijke geuren vanaf het Broerenkerkplein. In het Hemelvaartweekend neemt de fantastische, georganiseerde chaos van het ZwolleUnlimited festival weer de stad over. Dit keer met een bitterzoet thema, verbazingwekkende capriolen, meeslepende muziek en topvertellers van over de hele wereld.

(door Carijn Oomkens)

Vanuit het festivalhart, gesitueerd op het Broerenkerkplein, verspreiden de artiesten en verhaalkunstenaars van ZwolleUnlimited zich op vrijdag 31 mei, zaterdag 1 en zondag 2 juni over de binnenstad. Op het plein zelf en op verschillende bekende en onbekende locaties spelen zij theatervoorstellingen, muziek, wordt er gedanst en worden er verhalen verteld. Voor sommige podia worden vooraf entreetickets verkocht, andere voorstellingen zijn achteraf door het publiek te waarderen. Zij geven dan hun geldelijke beloning in de gouden hoed.

ZwolleUnlimited staat bekend om haar diversiteit aan voorstellingen en door alle events die aanhaken, zoals het wijnfestival, de literaire workshops en de boeken- en vinylmarkt. Zo is er echt voor iedere cultuursmaak wat te proeven. Festivaldirecteur Rob Bults: "ZwolleUnlimited is een festival waar iedereen zich kan laten verleiden door het aanbod. Door naar voorstellingen te gaan, en ook door hier gewoon te zijn." Het overkoepelende thema, BitterZoet, sluit aan bij het landelijke cultuurthema 'Rembrandt en de Gouden Eeuw'. "Dat zie je bijvoorbeeld in het popup-museum dat het Rijksmuseum komt inrichten", vertelt Bults. Zijn artiesten gebruikten het verder als inspiratiebron, in de vorm van verhalen vol historie, over het bitterzoete in persoonlijke ervaringen en levenswijsheden uit allerlei culturen en tijden.

De programmering is voor Bults vanzelfsprekend een aaneenschakeling van hoogtepunten, maar hij wil best wat opsommen. "Persoonlijk vind ik heel leuk dat er op zondag een klassiek mini-festival is op het plein, met een brunch en een prachtig kinderconcert als afsluiter." Op het Danstheaterpodium komen dit jaar muziek, dans, straattheater en circusacts bij elkaar. "Deze keer zijn er ook routes aan de programmering toegevoegd, met voorstellingen op geheime locaties", vult Bults aan. Er is onder meer een kinderroute, een straattheaterroute en een route met de internationale wereldtop verhalenvertellers. "Dit is storytelling op heel hoog niveau. Een fantastische kennismaking met het genre!", prijst hij aan.

Om het cultuurproeven nog makkelijker te maken, zijn er dit jaar géén festivalmunten. Alles kan gewoon met pin betaald worden. Op donderdag trakteert ZwolleUnlimited bovendien op een muzikaal opwarmertje op het Broerenkerkplein, vanaf 17.00 uur.

www.zwolleunlimited.nl

Carijn Oomkens
Meer berichten