Geen bon maar een bonbon voor automobilisten in de binnenstad


Zwolle - Binnenstadbewoners delen zaterdag beloningen uit aan bestuurders die zich aan de snelheid houden. De werkgroep '30 km' uit de binnenstad zet zich in voor een verkeersveilige binnenstad. 

Een werkgroep van binnenstadbewoners houdt de Nieuwe Markt. Automobilistemn die zich aan de snelheid houden krijgen een bonbon. "Een beloning voor goed gedrag", vertelt Leo Hans, één van de initiatiefnemers. "We willen dat mensen blij worden van de acties. Dus we gaan voor belonen in plaats van straffen."

Tijdens de actie, tussen 15.00 en 17.00, spreken ze automobilisten aan en stellen hen voor een uitdaging. Rijden ze netjes tussen de terrassen door, rekening houdend met de fietsers en voetgangers, dan ontvangen zij aan het eind van de straat een bonbon.

"Op de nieuwe markt is het aardig lastig om harder dan 30 kilometer te rijden. De meeste bestuurders rijden stapvoets tussen de terrassen door. De ideale gelegenheid dus om mensen te bedanken voor het rekening houden met andere weggebruikers in de binnenstad", legt Hans uit.

De bonbon actie is een idee van de werkgroep 30 km. Gedurende een aantal maanden (van 1 april tot 8 juli) vraagt deze werkgroep op ludieke wijze aandacht voor de 30 kilometerlimiet die er in de Zwolse binnenstad geldt. Met onder andere scrabbleborden, smileyborden en spandoeken wijst de werkgroep, samen met bewoners, in een aantal straten op de 30 kilometerlimiet . De stratencampagne startte op 1 april op de Eekwal en inmiddels loopt de campagne aan de Buitenkant. De stratencampagne wordt aangevuld met een aantal extra ludieke acties. Waaronder dus deze 'Geen bon maar een bonbon!'-actie.

"Op deze manier willen we positief gedrag belonen en een lach op de mensen hun gezicht toveren, terwijl we tegelijkertijd serieus aandacht vragen voor het snelheidslimiet", zegt Jan Verbeek, die zich al jarenlang inzet voor verkeersveiligheid in de binnenstad.

De werkgroep 30km is een onderdeel van het 'wijkpanel' in de binnenstad. Het wijkpanel bestaat uit binnenstadbewoners die graag op creatieve wijze de binnenstad schoner, leefbaarder en vooral nóg leuker willen maken. Het wijkpanel is ontstaan op initiatief van de gemeente en de bewonersvereniging binnenstad Zwolle (bbZ).

Zie voor meer informatie: www.bbzwolle.org

Joop de Haan
Meer berichten