Foto:

De Nooterhof is weer open

Wethouder Nooterhof, Doepark Nooterhof en nu de Nooterhof: een mooie plek met een groene geschiedenis. Het park is een groene oase in Zwolle. Zodra je het hek binnenkomt hoor je vogels fluiten en verdwijnt het verkeerslawaai naar de achtergrond. Al heel wat keren heb ik op het terras van het Earthship gezeten. Lekker in de zon en uit de wind, terwijl het elders nog te koud was om buiten te zitten. Of bij warm weer in de schaduw van de leilindes langs het terras. Gelukkig kan dit weer, dankzij de inzet van veel vrijwilligers.

De geschiedenis van het park begon met de aankoop van de boerderij, met 4 hectare grond, van Boer Damman in 1961. Er werd een kinderboerderij gevestigd. De Marsweg werd in 1971 aangelegd. Op de plek van de huidige Kruidwisch stond een houten gebouw waar de afdeling Plantsoenen was gehuisvest, er werden ook tentoonstellingen van de Commissie Jeugd en Natuur gehouden. Van deze commissie was wethouder Arie Nooter, naar wie het park vernoemd is, voorzitter en penningmeester. Hij was een bevlogen initiator van natuureducatie.

Gerard Mostert als hoofd van de Plantsoenendienst is ook belangrijk geweest voor de Nooterhof en het groen in Zwolle. Met de leus: Zwolle, stad met groene vingers, maakte hij zijn ideeën over het belang van een gezonde, natuurlijke omgeving duidelijk bij de politiek, gemeentelijke medewerkers en inwoners van Zwolle.

Het gemeentelijk Milieucentrum Nooterhof werd eind 1996 gesloten. Op het Nooterhofterrein had de gemeente bebouwing gepland. Een referendum, wat officieel niet geldig was omdat er net te weinig stemmen waren uitgebracht, gaf een duidelijk signaal dat men het gebied groen wilde houden. Vrijwilligers onderhielden het park, waardoor het park groen bleef.

Onderwijs instelling Landstede raakte geïnteresseerd in het park. Samen met een klankbordgroep van gebruikers van de Nooterhof en de gemeente werden plannen gemaakt.

Landstede heeft tot 1 oktober 2018 het park beheerd. Tijdens dit beheer is er veel veranderd in het park. Zo zijn de ateliers gebouwd, de waterspeeltuin aangelegd, de Keltische bomencirkel geplant en nog veel meer. Het eerste earthship van de Benelux werd gebouwd.

Het Earthship in de Nooterhof is geschonken aan de stad Zwolle door woningbouwvereniging SWZ ter ere van hun 100-jarig bestaan in 2008.

Geestelijk vader van het concept 'earthship' is Michael Reynolds. Met een team hielp hij mee aan de bouw. Voor de bouw van dit Earthship werd gebruik gemaakt van 7.000 lege wijn- en bierflessen, 6.000 blikjes en zo'n 1.000 autobanden. Het gebouw verkeert inmiddels in een matige staat. Het is een onpraktisch, maar leuk gebouw, wat van mij op de monumentenlijst mag.

Landstede heeft het beheer teruggegeven aan de gemeente. De gemeente is op zoek naar een commerciële partij, maar heeft die nog niet gevonden. De bedoeling is dat het park ook dan een groene oase blijft. Inmiddels kan het park weer open dankzij de hulp van veel vrijwilligers. Zie ook www.nooterhof.nl Help je ook mee?

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Reageren? info@milieuraadzwolle.nl

Joop de Haan
Meer berichten