Mickey van der Hart krijgt de bloemen van technisch directeur Gerard Nijkamp.
Mickey van der Hart krijgt de bloemen van technisch directeur Gerard Nijkamp. (Foto: Henry Dijkman)

Zwolse fans voor altijd in 't hart

Zwolle - Na vandaag geven ze elkaar een hand en gaat ieder zijn weg. Na vier seizoenen zit het Zwolse dienstverband van Mickey van der Hart erop. "Door de komst van Jaap Stam veranderde alles volledig."

(door Erwin Dijk)

Woensdag sloot PEC Zwolle het seizoen af tegen NAC Breda, maar zondag na de verloren thuiswedstrijd tegen VVV Venlo (2-4) nam het Zwolse publiek al afscheid van de vertrekkende spelers. Onder hen was ook doelman Van der Hart, hoewel het tot vorige maand onduidelijk was of zijn nabije toekomst in Zwolle of elders zou liggen. De doelman heeft een aflopend contract en zowel club als speler hielden lange tijd hun kaarten voor de borst. "Het is me regelmatig gevraagd wat ik zou gaan doen, maar ik wist het nog niet. Ik hoorde niks van de club en omdat ik transfervrij ben, merkte ik dat er best wel interesse was van andere clubs. Op een bepaald moment hoorde ik dat de club met een nieuwe aanbieding zou komen en toen heb ik gezegd dat ik daar best naar wilde luisteren, zodat ik mijn opties zou kunnen overwegen. Maar toen die aanbieding eenmaal kwam heb ik samen met mijn zaakwaarnemer besloten dat het niet dusdanig interessant was dat ik erop in wilde gaan."

Daarnaast was de doelman toe aan 'een nieuwe uitdaging'. "En of dat Nederland of het buitenland zou worden, maakte mij eigenlijk niet zoveel uit. Als het maar een stap hogerop zou zijn." De kans is groot dat zijn uitdaging in Polen ligt. De doelman bracht vorige week een bezoek aan de club waarvan hij een aanbieding op zak heeft, maar een contract heeft hij nog niet getekend. Om welke club het gaat, houdt hij dan ook nog even voor zich. "Het klopt dat er iets speelt, maar de afspraak is om er nu nog even niks over te zeggen, dus daar houd ik me aan. Er moeten eerst nog een paar dingen geregeld worden."

Eigenlijk had Van der Hart in januari al weg gewild en een transferverzoek lag al bij de clubleiding. 'De wissel', was daarvan de aanleiding. Aan het einde van een eerste seizoenshelft waarin hij dankzij een blessure van Diederik Boer zijn kans onder de lat kreeg en als een van de weinige Zwollenaren bijna wekelijks een goed niveau haalde, werd hij door toenmalig trainer John van 't Schip voor de thuiswedstrijd tegen NAC plotseling geslachtofferd. "In mentaal opzicht was dat de moeilijkste week uit mijn carrière. Vier dagen na de wissel werd Van 't Schip ontslagen en die vrijdag erna moest ik tegen VVV invallen omdat Diederik Boer rood kreeg. Dat ging best goed en ik heb er ook heel veel van geleerd. Ik weet nu dat ik overal van kan terugkomen, ook wanneer een trainer me gewoon laat vallen."

De komst van Jaap Stam in de winterstop redde zijn seizoen. "Daardoor veranderde alles volledig. Ik had al snel door dat hij wel eens voor mij zou kunnen kiezen en gelukkig bleek dat ook het geval. Andere jongens zouden in die positie misschien meer stampij hebben gemaakt, maar ik heb dat niet gedaan en dat heeft zich uitbetaald."

De keeper uit de Ajax-opleiding kende een tamelijk grillig dienstverband in Zwolle. Na een eerste seizoen waarin het onder de lat regelmatig stuivertje wisselen was met Kevin Begois, was hij in zijn tweede jaar onbetwist eerste doelman. Weer een jaar later verloor hij echter zijn plek aan de teruggekeerde Diederik Boer, om die aan het begin van de bijna afgelopen jaargang weer te heroveren. Ondanks alles kijkt de doelman met een goed gevoel terug op vier jaar Zwolle. "Ik heb hier heel veel geleerd en het ontzettend naar mijn zin gehad. Ook toen ik vorig seizoen op de bank zat. Zwolle is een geweldige stad en ik heb hier heel fijn gewoond. En met de groep heb ik ook erg veel lol gehad. Maar uiteindelijk ben ik geen voetballer geworden voor de gezelligheid of om het mezelf comfortabel te maken, dus nu kies ik voor een nieuwe uitdaging."

Ook koestert de doelman zijn band met de Zwolse supporters. Regelmatig werd zijn naam dit jaar bezongen, zeker tijdens wedstrijden waarin hij zijn ploeg met knappe reddingen op de been hield. Dat terwijl hij bij zijn komst voor een deel van de aanhang nog 'persona non grata' was, omdat hij een seizoen eerder door zijn oude club Ajax was verhuurd aan Go Ahead Eagles. "Als je ziet waar ik in dat opzicht vandaan kom, dan ben ik heel trots op die relatie met de fans. De supporters zullen altijd een speciaal plekje in mijn hart houden."

Erwin Dijk
Meer berichten