Johan Kramer (links) en Freek van der Heide bij een Minibieb voor Stadkamer aan de Zeven Alleetjes. (foto: Frans Paalman)
Johan Kramer (links) en Freek van der Heide bij een Minibieb voor Stadkamer aan de Zeven Alleetjes. (foto: Frans Paalman) (Foto Frans Paalman Zwolle)

Een feestje voor de Minibieb

Zwolle - Zaterdag 18 en zondag 19 mei vinden de eerste Minibieb Opendagen van Nederland plaats – en dat gebeurt in Zwolle. Beheerders van achttien Minibiebs organiseren leuke en verrassende activiteiten in verschillende wijken.

(door Annelynn Kooistra)

De vraag was er al langer: hoe krijgen we meer aandacht voor de Minibiebs? Op een bijeenkomst voor minibiebhouders, georganiseerd door de Stadkamer, ontstond het idee van een open dag om meer Zwollenaren naar de kleine biebs te trekken.

"In Zwolle zijn er meer dan vijftig Minibiebs," vertelt Johan Kramer, een van de initiatiefnemers van de Opendagen. "Waarschijnlijk nog meer omdat online aanmelden van de bieb niet hoeft."

Een minibieb is een klein kastje gevuld met boeken, vaak te vinden in de voortuin of aan een muur. Iedereen kan er een boek uithalen om thuis te lezen of er een gelezen boek in zetten.

"De drempel om te gaan lezen, wordt op die manier nog lager. Holtenbroek heeft geen eigen bibliotheek, maar wel vijftien Minibiebs," vertelt Freek van der Heide, adviseur buurtcultuur en amateurkunst bij de Stadkamer. "We willen als Stadkamer op de achtergrond mensen ondersteuning bieden en verbinden aan de leescultuur van Zwolle. Zo'n kastje kan zeker weten meer reuring en gezelligheid in de wijk brengen."

Zo ontstonden de bijeenkomsten en een netwerkje van verschillende mensen die hun eigen bieb onderhouden. "We wisselen ervaringen uit en praten over de toekomst en meerwaarde van de minibieb," vertelt Johan Kramer. Als docent Nederlands vindt hij het een uitdaging om zijn leerlingen te laten lezen. "Dat was een van de redenen om een minibieb in onze voortuin te zetten, drie jaar geleden," vertelt hij. "Ik gun mensen van harte het plezier van lezen en hoop dat mijn bieb die extra stimulatie kan geven."

Daar moet ook aankomend weekend aan bijdragen. Op eigen initiatief organiseren achttien Zwolse Minibiebhouders de eerste Minibieb Opendagen van Nederland. Zaterdag 18 en zondag 19 mei tussen 14.00 uur en 16.00 uur zijn er bij elk boekenkastje verschillende activiteiten om de minibieb in de spotlights te zetten. Kramer: "Kinderen leren bijvoorbeeld striptekenen en luisteren naar verhalen. Voor volwassenen is er een open podium, een boekenmarkt en er worden gedichten voorgelezen. Als het een succes wordt, willen we er een terugkerend jaarlijks evenement van maken."

Het programma van de Minibieb Opendagen is te vinden op www.stadkamer.nl. In de vestigingen van Stadkamer zijn ook de flyers met daarop het programma te vinden. Voor wie enthousiast is geworden en zelf een Minibieb wil beginnen, is er allerlei informatie te vinden op minibieb.nl.

Meer berichten