Zwolle van Boven is een klim in de Peperbustoren zeker waard, vindt Vincent Robijn van stichting Allemaal Zwolle.
Zwolle van Boven is een klim in de Peperbustoren zeker waard, vindt Vincent Robijn van stichting Allemaal Zwolle. (Foto: Eva Posthuma)

Animatie toont verhaal van Zwolle: 'Wauw, hier hangt echt iets moois'

Zwolle - Het kost je een klim van een paar traptreden door een smalle, draaiende opgang. "89 stuks", telt Vincent Robijn, directeur van Stichting Allemaal Zwolle, maar dan sta je ook in de toren van de OLV-basiliek. De Peperbus, zoals de toren beter bekend staat, is een herkenningspunt voor Zwollenaren en bezoekers van de stad. Nu is er na de klim in de toren meer te zien dan oude bakstenen en een wijds uitzicht: de animatie Zwolle van Boven. Het verhaal van de stad in vogelvlucht.

(door Carijn Oomkens)

De skyline van Zwolle kent markante gebouwen, die iedereen wel weet te noemen. De Sassenpoort en de Fundatie bijvoorbeeld. Maar ook het Hopmanshuis, de Grote Kerk en de Broerenkerk horen daarbij. Aan de hand van deze herkenningspunten is in de kerktoren vanaf nu een levendige animatie te zien over de geschiedenis van de Zwolse binnenstad. Zo'n 7 à 8 minuten duurt het, net genoeg om op adem te komen van de klim en na afdaling een stukje wijzer, met een andere blik door te stad te lopen. En dat is nou ook precies wat de bedoeling is.

"Als Stichting Allemaal Zwolle hebben wij van de Gemeente de opdracht gekregen om de verhalen van de stad te vertellen", legt Vincent Robijn uit. "Binnenkort, ik hoop in de zomer van 2020 openen we ons nieuwe centrum in het voormalige Stedelijk Museum. Daar gaan we Zwolse verhalen laten zien, digitaal, interactief en met de objecten uit onze collectie. Maar we doen dat ook op andere plekken in de stad, als een soort satellieten rondom het nieuwe centrum. En dus nog voordat de hoofdlocatie open is, is dit onze eerste presentatie."

Enkele studenten van het Cibap bedachten het concept, Studio Suolle en Studio Opus hielpen hen met de uitvoering. Het Historisch Centrum Overijssel zorgde voor historisch beeldmateriaal. Er werd een groot rond scherm voor opgehangen.

"Het was een geluk dat we daarvoor de constructie konden gebruiken waar vroeger een oude waterton aan heeft gehangen", wijst Robijn. "Omdat het monument is mochten er natuurlijk geen nieuwe gaten gemaakt worden." Het scherm moet langere tijd in de toren blijven hangen. "Deze presentatie is nog tot het eind van het jaar te zien, en we gaan op gegeven moment wisselen. Er is zo veel mogelijk. Nu tonen we de animatie 180 graden breed, maar het is mogelijk om het scherm 360 graden te gebruiken, zodat je middenin een film kan staan. Toen ik deze constructie voor het eerst hier zag, dacht ik gelijk: 'Wauw, hier hangt echt iets moois!"

Robijns enthousiasme stopt niet bij de presentatie in de Peperbus. Ook al is het nieuwe centrum nog niet eens open, hij droomt al van volgende plekken om de Zwolse verhalen te laten zien en van nieuwe samenwerkingen. Er valt dus nog genoeg te verwachten.

Wie de presentatie wil bezichtigen kijkt voor openingstijden van de toren op de website.

www.peperbus-zwolle.nl

Carijn Oomkens
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden