Foto:

Wisselvallig

PEC Zwolle heeft zondagmiddag in de voor dit seizoen kenmerkende stijl afscheid genomen van de supporters. Wisselvallig is de term die ik daarbij bedenk. Instabiel kan ook. En dan druk ik me voor deze gelegenheid positief uit. Eigenlijk zette het team zijn supporters voor schut. De graag gebezigde marketing term 'ontmoet de passie' om bezoekers naar het stadion te lokken, is een aanfluiting voor deze wedstrijd gebleken.

In de eerste helft speelde mijn club niet met passie, maar wel voldoende om te gaan rusten met 1-0. In de tweede helft liepen met name op het middenveld spelers rond die een 'f' plakten achter het woord passie. Tot vier keer toe profiteerde de tegenstander van laksheid. De wankelmoedigheid in volle glorie

Veel 'fans' hielden het een kwartier voor het einde voor gezien en vertrokken naar het moederdagfeest. Iedereen maakt zijn eigen keuze, de mijne was het niet. De gifbeker dronk ik leeg om afscheid te kunnen nemen van vertrekkende spelers. Mijn verkleumde handen gingen op elkaar voor de beide doelmannen die we volgend seizoen niet meer kunnen zien.

Natuurlijk gaan spelers bezield het veld op. Dit team kan vast goed voetballen, maar onverzettelijkheid heb ik zondagmiddag en op een paar uitzonderingen na, te weinig gezien. Met de beleving waarop PEC onlangs voetbalde tegen Groningen of tegen Utrecht en Feyenoord noem ik een paar hoogtepunten. Die heb ik te weinig geproefd. Het was alsof ik een dozijn oesters had besteld, er werden slechts een paar opgediend.

De selectie van deze jaargang was te licht. Te onstandvastig en met een gebrek aan leiderschap. Onze aanvoerder is op zijn retour en kan op een enkele uitzondering na geen vuurtje meer opstoken. Nu ook de ervaring van doelman Boer aan de wilgen hangt, schreeuwt deze selectie om spelers die het geluid van een klappende zweep kennen.

Ik ga er van uit dat er voor volgend seizoen een ander team zal staan. Een verduiveld ingewikkeld karwei. Mijn raad: zorg dat binnen de beschikbare middelen de wisselvalligheid wordt verbannen. Kies voor een mix van ervaring en talent. PEC wordt nooit landskampioen, maar fans willen jongens zien die er de hele wedstrijd vol voor gaan. Als je dan verliest is dat niet erg.

Binnenkort wordt een ervaren trainer gepresenteerd die bekend staat als iemand die alle neuzen in één richting kan laten wijzen. Daar heeft het afgelopen seizoen ook aan ontbroken. Te lang heeft de directie gewacht met ingrijpen. Dat had eerder moeten gebeuren. Jaap Stam heeft zich aan zijn opdracht gehouden om PEC in de eredivisie te houden, maar hij heeft er geen eenheid van gemaakt. Logisch in de weinige tijd die hij had.

Afgelopen seizoen was te veranderlijk, net zoals het weer. Zoiets als een voorjaarsvakantie boeken en dan ter plekke vast komen te zitten vanwege sneeuwval. Gelukkig zijn er lichtpuntjes om dit stuk mee te besluiten. Die honderden supporters die hun seizoenkaart al hebben verlengd. Dat zijn echte fans!

Anton Cramer

anton.cramer,anton.cramer
Meer berichten