Zilveren erespeld Oorlogsgravenstichting voor consul van gemeente Zwolle

Zwolle - Als dank voor zijn werk als consul van de Oorlogsgravenstichting in Zwolle ontving Marinus Heldoorn woensdag een zilveren erespeld van Roel Broer, Manager afdeling Beheer en Onderhoud van de Oorlogsgravenstichting. Burgemeester Henk Jan Meijer was hierbij aanwezig.

Marinus Heldoorn neemt na negentien jaar afscheid als consul. In deze rol was hij sinds 2000 de lokale vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Zwolle en daarmee verantwoordelijk voor de in- en externe contacten over het onderhoud van de oorlogsgraven. In de gemeente Zwolle liggen 45 Nederlandse oorlogsslachtoffers en 18 geallieerde oorlogsslachtoffer begraven. Marinus Heldoorn is als consul opgevolgd door Helma van Dalen-Schlepers.

In bijna elke gemeente in Nederland bevindt zich wel een oorlogsgraf. De consuls spelen een belangrijke rol bij het beheer en onderhoud van deze graven. In heel Nederland ondersteunen 355 consuls de Oorlogsgravenstichting bij de uitvoering van haar werkzaamheden. De consuls, die meestal in dienst zijn van een gemeente, worden officieel benoemd door de burgemeester.

De Oorlogsgravenstichting houdt de herinnering aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers levend bij huidige en toekomstige generaties. Dit doet de stichting door hun levensverhalen te verzamelen en te delen en het onderhouden van de 50.000 Nederlandse oorlogsgraven waar ook ter wereld.

Joop de Haan
Meer berichten