Foto:

Het ijsbad

Met mijn maandelijkse columns inspireer ik mensen graag tot een vitaler leven. In april schreef ik over vitaal verhuizen, omdat we zelf middenin dat proces zaten. Nu deel ik graag mijn live ervaringen met de Wim Hof Methode, de man die bekend staat als the iceman.

Soms werkt het zo. Ineens zag ik overal de Wim Hof Methode voorbij komen, mijn zusje sprak er over, ik zag youtube-filmpjes en hoewel het geen onbekend fenomeen voor me was, triggerde het thema ineens, ook door de positieve ervaringen van mensen. Toen ik van een vriendin en collega-ondernemer een uitnodiging kreeg om mee te gaan naar een Wim Hof workshop met ijsbad, dacht ik 'dit kan geen toeval zijn' en besloot me direct, samen met haar, aan te melden. Deze workshop werd op zeer professionele wijze verzorgd door gecerticifeerd WHM trainer Niek van Halteren van Current Leadership.

We ervoeren, door een goeie mix van theorie en praktijk, het belang van focus, ademhalen, meditatie en mindset. Zo werden we uitgedaagd te squatten zonder te weten wat de eindtijd was om bij jezelf te onderzoeken hoe jij daar fysiek en mentaal mee omgaat. Ook merkten we hoe eenvoudig het ineens was om onszelf op te drukken na de Wim Hof methode van ademhalen, echt verbazingwekkend.

Dat komt doordat je door de ademhalingstechniek voldoende zuurstof hebt opgebouwd en daardoor niet of minder snel in de verzuring raakt. De Wim Hof ademmethode liet ons tevens een groot verschil ervaren tussen inspanning en echte ontspanning. Toen kwam het ijsbad nog. Ik had er zin in. Je werd voorbereid op hoe je lijf kan reageren. En wat je onder andere met je adem en focus kunt doen om rustig in het ijsbad (met 100 kilo ijs) te blijven zitten.

Ik vond het een hele bijzondere ervaring. Ik zou best een ijsbad in mijn tuin willen, maar gezien de prijs van ijs en 'het gedoe' hou ik het maar even op koud douchen 's morgens en binnenkort het zwemmen in de Vecht en ander open water (voor mijn triathlontraining). Ook doe ik dagelijks een paar Wim Hofjes qua ademhaling en merk dat het goed doet voor mijn energie. Ik ga er lekker mee door. En er zijn nog meer voordelen volgens experts.

Daarom voor geïnteresseerden nog even wat effecten op een rij. Beter energiesysteem in je lichaam door meer balans in O2 (zuurstof) en Co2 (koolstofdioxide). Ook beïnvloedt de Wim Hof methode je immuunsysteem positief, je maakt je lichaam sterker en weerbaarder tegen ziekte. Het zorgt tevens voor optimale focus, je leert beter schakelen tussen in- en ontspanning en het gaat verzuring tegen door de Ph balans te herstellen.

Verzuring in je lijf zorgt vaak voor ontstekingen en lichamelijke klachten. Daarom zijn er onder andere ook positieve resultaten bij MS-, psoriasis en reumapatiënten. En wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het je autonome zenuwstelsel (hartslag, ademhaling, bloedcirculatie) positief beïnvloedt. Als dit namelijk niet in orde is ontregelt het andere processen in je lichaam, zoals bijvoorbeeld je spijsvertering. Op internet vind je makkelijk meer info en filmpjes, maar kies bij voorkeur gecertificeerde begeleiding.

Iets voor jou om vitaal te blijven?

Met vitale groet,

Heidy Bolwijn, Natuurlijke Kracht , www.heidybolwijn.nl

Joop de Haan
Meer berichten