Van links af Ilona Molenhuis, Stephanie Duijnisveld en Eke Stegeman, de  kunsteducatief project Mankato. (foto:  Maarten Sipma)
Van links af Ilona Molenhuis, Stephanie Duijnisveld en Eke Stegeman, de kunsteducatief project Mankato. (foto: Maarten Sipma) (Foto: )

Kunst en milieu boven Zwarte Water

Zwolle - Dit voorjaar is kunsteducatief project Mankato van start gegaan in en rondom de Twistvliettoren in Zwolle. Op zondag 19 mei om 13.00 uur opent het project haar deuren voor publiek. Mankato is een initiatief van Stephanie Duijnisveld, Ilona Molenhuis en Eke Stegeman.

De drie leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving bij ArtEZ in Zwolle. Uit hun wens om kunst en educatie samen te brengen met ecologie en natuurbeleving ontstond Mankato.

In de Twistvliettoren en het omringende natuurgebied aan het Zwarte Water vonden zij de ideale plek om hun project over de thema's 'klimaat' en 'leven met water' uit te voeren. Het is de plek waar publiek van 19 mei tot en met 20 oktober elke zondag- en woensdagmiddag het open atelier van een groep kunstenaars kan bezoeken en activiteiten kan doen.

Wat is er zoal te doen bij Mankato? Stephanie: "In het atelier is een groeiende expositie te bekijken, die na de zomer in definitieve vorm te zien is. Ook zijn er opdrachtkaarten verkrijgbaar voor jong en oud, waarmee bezoekers worden uitgedaagd om op een creatieve manier het natuurgebied te onderzoeken en leren kennen. Naast zelfstandige activiteiten, organiseren we groepsactiviteiten zoals een kampvuurgesprek, kanoën en yoga.

"Ook in de toren is er mogelijkheid om je creatief te uiten, maar als je liever alleen rondkijkt, geniet van het uitzicht, wat leest en drinkt of in gesprek gaat met andere bezoekers of kunstenaars dan kan dat ook."

Ook zijn vanaf eind juni de ontwerpen van vijf Cibap-studenten te bewonderen. Zij hebben als afstudeeropdracht om de ontmoetingsruimte in de Twistvliettoren duurzaam in te richten, en de genoemde thema's zichtbaar te maken.

Door de activiteiten kunnen mensen contact maken met die levende omgeving. Stephanie: "Door aandacht te hebben voor wat er leeft hopen we dat mensen zich er meer verbonden mee voelen. De behoefte om zorg te willen dragen voor die omgeving kan daardoor groeien."

Mankato is daarom naast een ontmoetingsplek een broedplaats, waar nieuwe ideeën, theorieën en praktijken kunnen ontstaan die de samenleving verder kunnen helpen. "Wij zijn kunstenaars die het als onze taak zien om grootheden als klimaatverandering inzichtelijk te maken en alternatieve toekomsten te verbeelden. Met Mankato willen wij bijdragen aan herstel en het leefbaar houden van onze mooie planeet en samen onderzoeken en laten zien wat ieder van ons daarvoor kan doen."

In de zomervakantie en in september zijn er ook workshops voor basis- en middelbare scholen.

De opening is op zondag 19 mei vanaf 13.00 tot 17.00 uur.

www.mankato.nl

Joop de Haan
Meer berichten