Wim van der Wal heeft zijn ploeg optimaal voorbereid op de bekerfinale van zaterdagavond tegen Ajax. Foto: Raymond Smit.
Wim van der Wal heeft zijn ploeg optimaal voorbereid op de bekerfinale van zaterdagavond tegen Ajax. Foto: Raymond Smit. (Foto: Raymond Smit)

Bekerfinale bekroont opmars

Zwolle - Dat tegenstander Ajax favoriet is snapt volgens trainer Wim van der Wal iedereen, maar de bekerfinale biedt PEC Zwolle Vrouwen zaterdag de kans op de eerste prijs in de historie van het team. In het Van Donge & De Roo Stadion van het Rotterdamse Excelsior, trappen de dames om 20.00 uur af. "De beker zou een gigantische boost geven aan het vrouwenvoetbal bij de club", aldus Van der Wal.

(door Erwin Dijk)

Babiche Roof, Yvette van Daelen, Maud Asbroek en Nienke Olthof. Hun namen zullen niet iedere Zwollenaar bekend in de oren klinken, maar vijf jaar na de KNVB Beker en de Johan Cruyff Schaal voor de mannen, kunnen zij PEC Zwolle samen met hun teamgenoten een nieuwe prijs bezorgen. "Het is de laatste wedstrijd van het seizoen en als je zover gekomen bent moet je er klaar voor zijn. We hebben geen bijzondere voorbereiding, maar we gaan zaterdag wel iets eerder weg en onderweg samen eten. Doordat iedereen iets eerder uit de eigen omgeving is, hopen we de concentratie te pakken die nodig is. Iedereen is fit, dus wat is er dan mooier dan het seizoen afsluiten met een finale?"

PEC Zwolle Vrouwen verzekerde zich van de finaleplaats door begin april na strafschoppen met ADO Den Haag af te rekenen. De wedstrijd was in evenwicht, maar in de strafschoppenserie groeide keepster Olthof uit tot heldin van de avond. "Voor elke bekerronde hebben we geoefend op penalty's. Je kunt de situatie natuurlijk nooit helemaal nabootsen, maar door een straf op een misser te zetten, ligt er dan toch wat druk op. En we hadden met de staf de kwartfinale tussen ADO en PSV gezien en die werd ook beslist met strafschoppen. De penalty's hebben we dus doorgenomen met Nienke en dat pakte heel mooi uit. Ze stopte er twee en schoot er zelf ook nog een in. Dan ben je natuurlijk de penaltykoningin."

De plek in de bekerfinale is de bevestiging van de opmars van het vrouwenteam van PEC Zwolle. Bungelde het team drie jaar geleden nog troosteloos onderaan in de eredivisie, dit seizoen werd voor de tweede keer op rij de kampioenspoule met de vijf beste teams bereikt. Dat de ploeg van Van der Wal daarin ook als vijfde eindigde mocht geen verrassing worden genoemd, maar de opwaartse trend is duidelijk. "We zijn meer gaan trainen, dus de fitheid is toegenomen", zo noemt Van der Wal een van de oorzaken van de betere prestaties. "Daarnaast kunnen we steeds beter doorselecteren. Er zijn afgelopen zomer tien meiden vanuit de beloften overgekomen. De meeste daarvan kende ik al van de jeugdselecties van de KNVB en het is hartstikke mooi dat we die naar Zwolle hebben kunnen halen. Verder is ook de samenwerking met het CSE (Centre for Sports & Education, red.) verbeterd, waardoor de meiden beter in staat zijn om opleiding en sport te combineren. En verder denk ik dat we het ook als staf goed aangepakt hebben door voor iedereen een programma op maat te maken, waardoor het aantal blessures minimaal is."

De bloei van het jonge team – de gemiddelde leeftijd is nog geen twintig jaar – is terug te zien in de toegenomen publieke belangstelling. Zo zagen in februari 4500 mensen in het MAC3PARC Stadion hoe PEC Zwolle Vrouwen ADO Den Haag versloeg en een plekje in de kampioenspoule bemachtigde. "Dat was natuurlijk fantastisch. Het winnen van publiek heeft tijd nodig, maar de club is daar heel actief mee bezig. We spelen altijd op vrijdagavond en af en toe is dat voor de club de wedstrijd van de week. Dat betekent dat er bijvoorbeeld scholen, bedrijven en buurten uitgenodigd worden en er extra activiteiten rond de wedstrijd worden gepland. Dat doet de club heel goed."

Na twee seizoenen door de KNVB bij PEC gedetacheerd te zijn geweest, neemt Van der Wal na dit seizoen afscheid. Omdat hij in Zwolle 'bijna een fulltime baan' heeft en daarnaast nog de nodige uren maakt voor de voetbalbond, vindt de trainer het 'mooi geweest'. De beker zou vanzelfsprekend een prachtig afscheidscadeau zijn. "Iedereen snapt dat Ajax favoriet is. In de tien jaar dat het vrouwenteam van PEC Zwolle bestaat hebben we één keer van hen gewonnen en dat was dit seizoen. Het zal nu nog moeilijker worden, maar we hebben er dus al van geproefd en in een finale heb je altijd een kans. Bij Ajax ligt er meer druk op omdat zij voor de prijzen móeten gaan. Bij PEC weet men wat een bekerfinale voor de club kan doen en dat geldt voor de vrouwen in het klein. Als we de beker winnen zou dat absoluut een gigantische boost betekenen voor het vrouwenvoetbal in Zwolle."

Erwin Dijk
Meer berichten