Theatermnaker Steef de Jong treedt op met het Orkest van het Oosten.
Theatermnaker Steef de Jong treedt op met het Orkest van het Oosten. (Foto: Tim Stet)

Magische wereld van klank en karton

Zwolle - Een raketlancering op de achtste symfonie van Schubert? In de wereld die 'Klassiek met Karton' heet is alles mogelijk. Theatermaker Steef de Jong zuigt het publiek naar binnen met niet veel meer dan papier en vouwtechniek. "De eenvoud versterkt juist de magie."

(door Ingrid Bosman)

Na een succesvol optreden met het Orkest van het Oosten op het Stadsfestival in 2017 komt hij terug in Zwolle. Op donderdag 16 mei is hij te zien in de gloednieuwe voorstelling Klassiek met Karton.

Na een gedenkwaardige samenwerking tijdens het Stadsfestival vorig jaar in Zwolle staat hij nu opnieuw op het podium met het Orkest van het Oosten. Een beetje zoals normaliter de solist, legt hij uit. "Alleen maak ik geen muziek maar beelden."

Het verrassingseffect bereikt De Jong met name door eenzelfde techniek toe te passen als in pop up-prentenboeken. "Er klapt letterlijk een wereld open. Zonder dat er elektriciteit of ingewikkelde digitale techniek aan te pas komt. Die eenvoud versterkt juist de magie, voor jong en oud. Papier en vouwtechniek, veel meer is het niet, en toch gebeurt er iets waar je met je verstand niet bij kunt."

De raket is niet toevallig in het programma beland. 'Klassiek met Karton' vertelt een verhaal over een ruimteschip met een geluidsdrager aan boord, bedoeld om buitenaards leven te laten kennismaken met de klassieke muziek die op aarde is voortgebracht. De vraag is: wat wil je die aliens per se laten horen en welk beeld van de aardse beschaving zal dat bij hen oproepen?
Zo nemen De Jong, dirigent Frans-Aert Burghgraef en het orkest het publiek mee op een reis door het universum van de klassieke muziek. Uiteraard komt De Jongs meest geliefde genre voorbij, met onder meer de operette Orpheus in de onderwereld van Offenbach. Maar ook Beethoven, Brahms, Mozart, Rossini en Grieg worden voorzien van een kartonnen verpakking en een even liefdevolle als cabareteske uitleg. "Geen geschiedenisles, maar leuke weetjes", zegt Steef de Jong.

Zo biedt 'Klassiek met Karton' de ideale kennismaking met klassieke muziek en tegelijk een verrassende ervaring voor de doorgewinterde concertbezoeker. Hoe vermakelijk en ronduit hilarisch de reis soms ook uitpakt, een serieus spoor volgt die ook. Zoals ernst en luim bij Steef de Jong altijd samengaan. "Wanneer je de aarde vanuit de ruimte beschouwt zie je zowel de grootsheid als de betrekkelijkheid van wat hier is voortgebracht. Het is bijzonder en belangrijk, al die prachtige kunst die we zijn gaan maken, maar tegelijk is het niet verder gekomen dan dat ene nietige stipje in het heelal."

De voorstelling is 16 mei te zien in Theater de Spiegel.

Kaarten via www.zwolsetheaters.nl

Joop de Haan
Meer berichten