De Katerveersluis in de Willemsvaart is een populaire fotolocatie voor bruidsparen.
De Katerveersluis in de Willemsvaart is een populaire fotolocatie voor bruidsparen. (Foto: )

Erfgoedlezing over tweehonderd jaar Willemsvaart

Zwolle - In de serie 'Verhalen over Zwolle' is vrijdagavond 10 mei thema 'Eindelijk de IJssel! 200 jaar Willemsvaart'.

Op 24 augustus 1819 werd de Willemsvaart, vernoemd naar Koning Willem I, officieel geopend. Zwolle kreeg daarmee haar langverwachte rechtstreekse verbinding met de IJssel.

Jeroen Koch, historicus en auteur van de biografie van koning Willem I, neemt belangstellenden mee in de bredere context van de Willemsvaart. Hij gaat in op de grootse plannen voor kanalenbouw in het Koninkrijk en de aanleg van de Willemsvaart, de wankele financiering en de ruzie die hij kreeg met ingenieurs die de kanalen bouwden. Ook Zwollenaren zoals Joan Derk van der Cappellen tot den Pol en Johan Rudolf Thorbecke komen in zijn verhaal langs.
 

Philip de Ruiter, werkzaam bij Royal HaskoningDHV, verzorgt de tweede presentatie waarbij hij ingaat op de toegangspoort tot de IJssel: het Katerveercomplex dat is aangelegd in een schans. Deze unieke combinatie van waterbouwkundig werk én vestingwerk is onderdeel van het dijkversterkingsproject.

De muziek wordt deze avond op eigen wijze vertolkt door Janpieter Boudens en Erik Raayman

De lezing wordt gehouden in Waanders In de Broeren, aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur, toegang gratis. Aanmelden via www.waandersindebroeren.nl/podium-en-exposities. Organisatie: Monumentenzorg Zwolle, Zwolse Historische Vereniging en Erfgoedplatform Zwolle.

Dit platform wordt gevormd door: Historisch Centrum Overijssel, Waanders In de Broeren, Zwolse Historische Vereniging, Vereniging vrienden van de stadskern Zwolle, Zwols Architectuur Podium, Gemeente Zwolle (Monumentenzorg en Archeologie), Stichting Stadsherstel Zwolle, Academiehuis de Grote Kerk Zwolle, Stichting Het Vrouwenhuis Zwolle, Stichting Allemaal Zwolle en Het Oversticht.

Organisatie van de avond: Monumentenzorg en Archeologie gemeente Zwolle en Zwolse Historische Vereniging.

Gerreke van den Bosch
Meer berichten