Pater Ben Vocking zegende het gebouw in.
Pater Ben Vocking zegende het gebouw in. (Foto: Frans Paalman)

Nieuw Wasdom ingewijd

Zwolle - Wethouder René de Heer heeft het Nieuw Wasdom officieel geopend. Het bijgebouw van het Dominicanenklooster in Assendorp is in vier maanden tijd omgebouwd tot multifunctionele kantoorruimte. Grootste huurder wordt de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO), die de aankomende renovatie van het Dominicanenklooster gaat begeleiden.

(doro Johan Boomsma) "Dit is een belangrijk ontwikkeling" aldus directeur Peter Pot. "De renovatie gaat enkele jaren duren, het hele gebouw wordt aangepakt." Tijdens de renovatie wordt het gebouw beter geïsoleerd en de verwarmingsinstallatie vernieuwd. Ook komen er zonnepanelen op het dak. "Het plan van maatregelen hiervoor moet nog worden opgesteld." De directeur is blij dat het HMO het nieuwe Wasdom als locatie heeft gekozen. "Dan zit je dichtbij, dat is heel efficiënt voor goede afstemming en overleg."

Het klooster moest op zoek naar een nieuwe invulling van de ruimte, toen de gemeente in 2013 de huur van het Nel Banninkhuis opzegde. Dat was gevestigd op de begane grond van het gebouw, het had nog steeds een dak - en thuislozenopvang kunnen zijn. "Maar er is door de gemeente Zwolle het besluit genomen om de huur op te zeggen. Wij moesten op zoek naar een nieuwe invulling van het gebouw om inkomsten te genereren." Wouter Simons, hoofd verhuur en projectleider van de verbouwing, vertelt over de totstandkoming van de ruimte. Samen met vrijwilligers en professionals is er hard gewerkt om in vier maanden tijd te verbouwen.

"We wilden hier een kantorenconcept zoals in de rest van het klooster, van verhuur per ruimte." Wouter wijst om zich heen, van de aparte kamers zijn nu allemaal ruime kantoren gemaakt. Een gang laat de nieuwe kantoren op elkaar aansluiten. Door de glazen wanden is rechtstreeks zicht op de bomen van de van de kloostertuin. "Zo is er verbinding met de rest van het klooster"

Naast het HMO bevinden zich onder de nieuwe huurders veel ondernemers uit de wijk. Het resultaat van de verbouwing is een nieuw Wasdom, een bijzondere plek om een kantoor te hebben. Nadat Peter Pot heeft verteld over de geschiedenis van het gebouw, verricht wethouder René de Heer de openingshandeling "Hergebruik van oude gebouwen is de meeste klassieke vorm van duurzaamheid," vervolgens legt hij de laatste plafondtegel op zijn plaats.

Pater Ben Vocking zegent het gebouw in, en geeft ook nog wat woorden uit het evangelie van Mattheus mee "Pas op voor valse profeten, die in schaapskleren op jullie afkomen maar eigenlijk roofzuchtige wolven zijn. Daarop gaat hij met de wijwaterkwast door het gebouw en wijdt het in door het met water te besprenkelen. Het Nel Banninkhuis werd vernoemd naar Nel Bannink, de heilssoldate die in 1989 een onderscheiding kreeg.

Johan Boomsma
Meer berichten