Fieke van der Panne en Yuna Linde Theater de Makkers in het Historisch Centrum Overijssel.
Fieke van der Panne en Yuna Linde Theater de Makkers in het Historisch Centrum Overijssel.

Theater de Makkers sluit zich 24 uur op in archief HCO

Zwolle - Yuna Linde en Fieke van der Panne van Theater de Makkers duiken van woensdag 17 april tot donderdag 18 april 24 uur in het archief van het Historisch Centrum Overijssel. Ze gaan zich verdiepen in de geschiedenis en verhalen uit onze regio.

Vrijheid, recht, wie was eigenlijk de eerste Overijsselse politica? En zetten vrouwelijke bestuurders andere thema's op de agenda dan hun mannelijke collega's? De theatermakers lezen, onderzoeken, vragen, maken theater, eten, drinken en slapen de komende 24 uur in het archief van Historisch Centrum Overijssel aan de van Wevelinkhovenstraat in Zwolle. Met het stof nog in hun haren geven Theater De Makkers op 13 mei in Schouwburg Odeon een theatrale performance over hun bevindingen van die 24 uur in het archief.


In 2019 heeft Nederland honderd jaar algemeen kiesrecht voor mannen én voor vrouwen. De verworvenheid om in vrijheid te mogen stemmen, is iets om te vieren. Op 9 mei 1919 stemt de Tweede Kamer in grote meerderheid voor vrouwenkiesrecht, maar waar blijft toch die eerste vrouwelijke premier? En moeten er meer vrouwelijke politici zijn?

De uitkomsten van het onderzoek worden maandag 13 mei gepresenteerd in een theatrale performance tijdens 'Van korset tot papadag' Dan wordt wordt de vrijheid en het stemrecht gevierd, maar gaan bezoekers ook met elkaar in gesprek, duiken de geschiedenis in met Theater de Makkers en krijgen tips en verhalen van politiek historicus Eveline van Rijswijk. Deze avond is voor iedereen, maar mannen betalen iets meer dan vrouwen – gezien de inkomensongelijkheid in Nederland. 'Van korset tot papadag' is een samenwerking tussen Zwolse theaters, HCO/Allemaal Zwolle en Club Cele en is deel 1 van het drieluik Recht en Vrijheid. De avond wordt gemodereerd door Marijke Roskam. 

Politiek historica Eveline van Rijswijk (programma & theatermaker, wetenschapsjournalist) maakt speciaal voor Zwolle een korte versie van haar audiovisuele onewomanshow De Première. Van het broekpak van Anneke en de vijftig koeien voor Erica tot aan de 'pitspoezen' van Hans: de meest bijzondere verhalen komen voorbij. Om dat te bereiken geeft ze zelfs - wetenschappelijk onderbouwde - tips aan mannen én vrouwen, zodat de première van die eerste vrouwelijke premier niet lang meer hoeft te duren.

Club Cele zet de stad in beweging! Aan de hand van stellingen wordt u tijdens deze avond bevraagd, gaat Club Cele in gesprek met belangrijke vrouwen uit de landelijke en lokale politiek en maken we samen de opmaat naar deel 2 in het drieluik van Recht en Vrijheid. Waar vindt u dat we het over zouden moeten hebben?

Joop de Haan
Meer berichten