Gynaecoloog Hugo van Eijndhoven van Isala Vrouw-kindcentrum.
Gynaecoloog Hugo van Eijndhoven van Isala Vrouw-kindcentrum. (Foto: Pedro Sluiter)

Vrouwen gezocht voor onderzoek: Bekkenspieren trainen op een stoel

Zwolle - De stoel heeft nog het meeste weg van een businessclass vliegtuigstoel. Comfortabel en een eigen privé touchscreen. Maar het is de Pelvi power-stoel, nieuw op de polikliniek Gynaecologie van het Isala Vrouw-kindcentrum in Zwolle. Gynaecoloog Hugo van Eijndhoven: "In een onderzoek willen wij een antwoord vinden op de vraag in welke mate deze stoel een aanvullende behandeling kan zijn voor incontinentie bij vrouwen."

Veel vrouwen hebben last van ongewild urineverlies. Maar toch hangt er altijd nog een taboe rond dit onderwerp. Jammer, vindt Van Eijndhoven. "Er zijn verschillende behandelmethodes en de Pelvi power stoel kunnen wij daar mogelijk aan toevoegen."

Uit zijn portemonnee haalt Van Eijndhoven een kaart die hij voor het touchscreen houdt. Ik beantwoord een aantal veiligheidsvragen en start dan het programma. Het zitvlak gaat door de elektromagnetische velden flink trillen en daarmee train je je bekkenbodemspieren. De sessie duurt een kwartier en vindt twee keer per week plaats, zes weken lang. Omdat de stoel werkt met elektromagnetische velden, is het bijvoorbeeld niet geschikt voor mensen met een implantaat zoals een kunstheup of een pacemaker.

Isala is de enige plek in Nederland waar deze stoel staat. Van Eijndhoven: "In Duitsland en Zwitserland wordt hij vaak ingezet. De reacties zijn enthousiast, maar of het echt werkt, is nog nooit wetenschappelijk bewezen. En dat gaan wij nu dus doen."

Voor het onderzoek zoekt Van Eijndhoven in totaal vierhonderd vrouwen. Tweehonderd met aandrangincontinentie en tweehonderd met stress/inspanningsincontinentie.

"Wij gaan de behandeling op de Pelvi stoel vergelijken met een behandeling bij de fysiotherapeut. Als je meedoet met dit onderzoek, bepaalt het lot welke behandeling je gaat volgen: de Pelvi-stoel of de fysiotherapeut. Drie maanden na de behandeling sturen wij alle deelnemers een vragenlijst. De uitkomsten gaan wij dan met elkaar vergelijken."

De eerste patiënten die Van Eijndhoven sprak na de behandeling zijn enthousiast. Zij hebben significant minder klachten. Maar het is nog veel te vroeg om conclusies te trekken. Zo willen wij ook onderzoeken hoe het na de eerste reeks behandelingen gaat.

Er worden meer vrouwen gezocht die mee willen doen aan dit onderzoek. "Maar je hebt altijd een verwijzing nodig van je huisarts. En dat is al jaren mijn advies: ga naar je huisarts met incontinentieklachten. Vrouwen blijven zo vaak doorlopen met klachten die relatief makkelijk verholpen kunnen worden. Eigenlijk zeggen mijn patiënten altijd: Ik had dit veel eerder moeten doen."

Meer informatie via www.isala.nl/patientenfolders/7911-bekkenbodemproblemen-bij-vrouwen/

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden