De Zwolse organisatoren van  Vrouwen lopen voor Vrouwen. Gerda staat links achter.
De Zwolse organisatoren van Vrouwen lopen voor Vrouwen. Gerda staat links achter. (Foto Frans Paalman Zwolle)

Vrouwen wandelen voor vrouwen

Zwolle - Wandelen; een gezonde bezigheid, en dan ook nog voor een goed doel; dat kan op zaterdag 1 juni tijdens een wandeltocht vanuit de organisatie Vrouwen lopen voor Vrouwen. Het gaat om een wandeling in Zwolle-Zuid, waarbij de deelneemsters zorgen voor sponsors. De opbrengst hiervan gaat naar Stichting De Hoop en Terwille, organisaties die hulp bieden aan vrouwen die zich willen bevrijden van verslaving of prostitutie. "Ik doe mee, omdat ik graag iets voor een ander doe, en omdat ik van wandelen houd in een mooie omgeving", vertelt Gerda Westerkamp, één van de Zwolse organisatoren.

(door Sigrid Aalfs)

"Zwolle doet dit jaar voor de derde keer mee; we hopen dat ook veel nieuwe vrouwen meedoen. Vorig jaar deden hier ruim vijftig vrouwen aan mee, de reacties waren weer heel positief, en er was een opbrengst van ongeveer 6.100 euro. Ik organiseer de Vrouwenloop samen met Ria Nijland, Chantal Visser en Wilma van der Geer. Via de kerk, werk en onze familie- en vriendenkring, zoeken we zoveel mogelijk deelneemsters, en dat raden we hen ook aan."

Naast onze stad zijn er nog een aantal andere plaatsen in het land waar gewandeld wordt dit voorjaar en zomer. Dit event, wat wandelingen, maar ook ladyruns omvat, vindt voor de achtste keer plaats. Vorig jaar deden ruim 585 wandelaars mee, en de opbrengst was 102.000 euro. Het streefbedrag dit jaar is 100.000 euro. De bedoeling is dat vrouwen zich individueel of als team inschrijven en zorgen voor minimaal 50 euro aan sponsorgeld. "Het makkelijkst kun je dit doen door familie en vrienden bijvoorbeeld te vragen. Elke vrouw kan meedoen, met bijvoorbeeld zussen of vriendinnen, en zo iets betekenen voor vrouwen die niet vrij zijn."

Vrouwen wandelen voor Stichting De Hoop die vrouwen opvangt in Dordrecht die door verslaving of psychische problemen zijn vastgelopen. Bij deze stichting werken de vrouwen aan hun herstel. Hun kinderen kunnen ze mee laten opvangen, maar dat mee-opvangen kan mogelijk gemaakt worden door het opgebrachte sponsorgeld van de wandelingen. De organisatie Terwille vangt vrouwen en meisjes op die te maken hebben met prostitutie en / of loverboys. Deze organisatie helpt hen daaruit te komen en een nieuw leven op te bouwen, vanuit een geheime plek in Noord-Nederland. De opvangplekken worden verder niet gesubsidieerd, dus daarvoor wordt gewandeld.

De wandeling, van ongeveer 12 kilometer lang, gaat langs de IJssel, door de weilanden en door de bossen bij Zandhove. Het is op zaterdag 1 juni en heeft als start- en eindpunt de Zuiderhof, een christelijk gereformeerde kerk. Na de wandeling is er een high tea, en wat gezellige kraampjes.

Meer informatie op www.vrouwenlopenvoorvrouwen.nl; facebook pagina voor Zwolle; vrouwenlopenvoorvrouwenwandeltochtzwolle, en via Gerda Westerkamp; ggwesterkamp@ gmail.com.

Joop de Haan
Meer berichten