De Luttekestraat  op de dag van de bevrijding vanZwolle op 14 april 1945.
De Luttekestraat op de dag van de bevrijding vanZwolle op 14 april 1945. (Foto: collectie Historisch Centrum Overijssel)

Wandeling vertelt verhaal van Zwolle in de oorlog

Zwolle - In opdracht van Historisch Centrum Overijssel heeft Stadsrondleidingen Zwolle een unieke rondleiding ontwikkeld. Een stadsgids neemt deelnemers mee voor een stadswandeling of een - fietstocht en vertelt het verhaal van Zwolle in de Tweede Wereldoorlog. Tot en met 2 juni kan elke zondag op inschrijving worden meegewandeld.

Vol ongeloof keken de Zwollenaren naar de Duitse soldaten die op vrijdag 10 mei 1940 de stad met hun voertuigen binnenreden.

Bijna vijf jaar later was de vreugde groot toen Canadese Infanteristen Zwolle op 14 april 1945 bevrijdden. De stad betreurde ruim achthonderd oorlogsdoden, waaronder bijna vijfhonderd joodse Zwollenaren.

Belangstellenden kunnen de met een gids de stad in gaan en de verhalen over de oorlog in Zwolle ontdekken. De deelnemers komen langs plekken in de stad die een belangrijke rol hebben gespeeld voor, tijdens of na de bezetting.

Stadsrondleidingen Zwolle heeft de rondleiding ontwikkeld in opdracht van Historisch Centrum Overijssel. De wandeling duurt anderhalf tot twee uur. Aanmelden voor de wandeling en/of fietstocht kan via de website.

www.zwollemetgids.nl

Joop de Haan
Meer berichten