Joep Boerboom haalde de onderste steen boven op zoek naar verhalen voor zijn boek Deining in de IJsseldelta.
Joep Boerboom haalde de onderste steen boven op zoek naar verhalen voor zijn boek Deining in de IJsseldelta. (Foto: Arjo Kleinhuis)

Spannende duik in IJsseldelta bypass

Zwolle - Een boek over een waterbouwkundig project zoals Ruimte voor de Rivier in de IJsseldelta loopt het risico te 'verzanden' in een plichtmatig, beleidskundig rapport. Dus toen schrijver Joep Boerboom van de Provincie Overijssel het verzoek en alle vrijheid kreeg om een boek te maken over het zo goed als voltooide project, dook hij in de menselijke kant van het verhaal en schreef een biografie. Een biografie van de bypass bij Kampen, geschreven als een spannend boek vol cliffhangers.

(door Carijn Oomkens)

Op maandag 22 april, tweede paasdag, wordt bij de bypass het Reevediepfestival gehouden, met feestelijke activiteiten. Joep Boerboom is daar ook aanwezig met zijn boek.

"Veel mensen uit Zwolle fietsen weleens een rondje Kampen, ik ben er daar zelf ook een van. Dan kom je tussen Kampen-Zuid en De Zande langs de bypass. Behalve voor de bewoners van het gebied, is dit boek ook voor die wandelaars en fietsers die zich op die plek hebben afgevraagd 'wat gebeurt daar?'", beschrijft Joep Boerboom zijn uitgangspunt.

Zo'n vijftien jaar is er gewerkt aan de hoogwatergeul van de IJssel naar het Drontermeer. Omdat de IJssel bij Kampen niet veel kanten op kon bij hoog water, was uitdiepen niet voldoende. De nieuwe rivierarm moest het water niet alleen de ruimte geven, maar ook mogelijkheden bieden aan recreatie en natuur. Vijftien jaar van plannen maken, plannen die gewijzigd worden, waartegen geprocedeerd wordt bij de Raad van State en die binnenkort echt worden voltooid. "Er komen veel emoties en belangen kijken bij zo'n ingrijpend project. Ik heb een enorme diversiteit aan verhalen gehoord. Bijvoorbeeld van mensen wiens huis of bedrijf bedreigd werd. Zoals het echtpaar Van Ittersum dat net een nieuw huis had gebouwd op de plek die precies voor de inlaat van het water bleek te liggen. Ook al duurde het jaren voordat het uiteindelijk gesloopt werd, je kunt je goed voorstellen dat het pijnlijk voor hen was", herinnert Boerboom zich.

Ook sprak hij de onderwaterarcheoloog die de bodem van de IJssel bij Kampen onderzocht voordat die uitgediept zou worden. "Die man vertelde zo bevlogen hoe hij nadat hij de contouren van een boot had ontdekt, zijn duikpak aantrok en onder water het zand van de kogge afstreek. Hij was de eerste die het schip na zeshonderd jaar weer aanraakte."

Behalve de verhalen over de bouw, bewoners en de historie van het gebied, sprak Boerboom ook met tegenstanders die procedeerden, ecologen die modderkruipers redden en rietdokters die rietplaggen transplanteerden met een ingenieuze uitvinding. "In het boek lees je ook over een mooie misser: het gehucht Noordeinde, dat net aan de Gelderse kant van het project ligt, was 'vergeten'. Bleek dat het dorp in een ander verspreidingsgebied lag van de krant waarin breed over het project was uitgemeten."

Op 22 april wordt bij de bypass het Reevediepfestival gehouden, met feestelijke activiteiten. Joep Boerboom is daar ook aanwezig met zijn boek. Het boek 'Deining in de IJsseldelta' kost 19,95 euro.

Carijn Oomkens
Meer berichten