Nagenoeg alle 45 leden van het Zwols Muziektheater hebben een rol, groot of klein. De jongste is vijftien, de oudste 74 jaar.
Nagenoeg alle 45 leden van het Zwols Muziektheater hebben een rol, groot of klein. De jongste is vijftien, de oudste 74 jaar. (Foto: )

Luchtige musical met duurzaam tintje

Zwolle - Flink betalen om naar het toilet te gaan, in een tijd van watertekort… dat is het verhaal van 'Urinetown, Zeikstad de musical', van het Zwols Muziektheater die deze week in première gaat. Het is het absurde verhaal van een grauw Amerikaans stadje waar water schaars is. "Dit lijkt misschien een zwaar thema, en toch is het een luchtige musical die we uitvoeren dit jaar," vertelt secretaris en lid Marga Franken. "Er zit veel humor in, aansprekende liedjes, een goed verhaal, dat ook nog eens met duurzaamheid te maken heeft. We horen wijs met water om te springen, vooral nu."

(door Sigrid Aalfs)

Urinetown slaat niet op onze plas, urine, maar op 'you are in town'; met andere woorden de burger, die in het stadje woont en last heeft van het watertekort.

Het oorspronkelijke idee voor deze musical ontstond toen een van de schrijvers van de musical, Greg Kotis, in de jaren negentig door Europa trok, en merkte dat het hier de gewoonte was te betalen voor het gebruik van openbare toiletten.

Nagenoeg alle 45 leden van het Zwols Muziektheater hebben een rol, groot of klein. De jongste is vijftien, de oudste 74 jaar. "Er zijn veel mensen tegelijk op het podium, veel reuring. Mensen zingen en acteren dat het een lieve lust is. Met de repetities hebben we altijd een piano erbij, met Jisk Lieftink als repetitor, maar bij de voorstellingen hebben we een heus orkest."

Elk jaar voeren ze een musical op met een voor hun aansprekende titel, leden doen auditie voor een rol, maar soms ook mensen van buitenaf. Vier professionals vormen het artistieke hart van het ZMT ; Timothy Kok, regisseur, Mip van der Heide, muzikaal leider, Sabrina Tiebosch, choreograaf en Jisk Lieftink; zij worden betaald.

"Veel leden zijn lang lid; het is een warme vereniging, waar in we omzien naar elkaar. We streven naar kwaliteit, we willen graag iets leveren. Een musicaltitel kun je huren; we zoeken altijd een musical die geschikt is voor ons; uitdagend en muzikaal interessant, zodat de groep, die ook wel ensemble heet, echt wat te doen heeft. Vorig jaar hadden we Chess, een wat serieuzer stuk, dit jaar 'Urinetown', eentje met een knipoog. We werken een jaar aan een musical." Soms wordt speciaal kleding binnen de vereniging gemaakt voor een rol, maar ze gaan voor kleding ook naar kringloopwinkels.

De vereniging ontvangt subsidie van de gemeente, Hervormd Weeshuis, van sponsoren uit het bedrijfsleven en van leden. "Het is altijd weer spannend om het financieel rond te krijgen", zegt de secretaris. "Sponsors blijven welkom, en ook mannelijke leden." Het Zwols Muziektheater maakt sinds tien jaar musicals, daarvoor was ze een operettevereniging, die in 1934 opgericht werd.

Kaarten voor de voorstelling op 12, 13 en 14 april in Odeon kunnen worden verkregen via www.zwolsmuziektheater.nl

Joop de Haan
Meer berichten