Foto: Joop de Haan
Column

15 jaar

Bijna 10 jaar geleden heb ik de keuze gemaakt om over te stappen van het voortgezet onderwijs naar SportService Zwolle. Na jarenlang vakdocent bewegingsonderwijs geweest te zijn werd ik combinatiefunctionaris. Het doel van deze nieuwe functie was een kwaliteitsimpuls te geven aan het sporten en bewegen in de buurt, het onderwijs en bij de sportvereniging. Een spannende overstap, van een vaste aanstelling in het onderwijs naar een gesubsidieerde organisatie waar ik mezelf eerst moest bewijzen.

Tot op de dag van vandaag ben ik dolblij met deze keuze. Ik kwam binnen bij een relatief kleine organisatie van ongeveer 10 personen. SportService Zwolle bestond toen 5 jaar en was net in het pand aan de Tesselschadestraat getrokken. In 2004 heeft Toon Kannekens, in samenspraak met de gemeente en de georganiseerde sport van Zwolle, de stichting opgericht. Het was de hoogste tijd de verantwoording voor het gemeentelijke sportbeleid en de uitvoering ervan neer te leggen bij een zelfstandige en professionele organisatie. SportService bestaat dit jaar exact 15 jaar en wat ooit is begonnen met 4 pioniers is vandaag de dag uitgegroeid tot een vitale organisatie met 42 medewerkers.

Sport leeft in Zwolle! In onze stad is de sportparticipatie maar liefst 78 procent. Sport levert daarnaast een enorme bijdrage aan de maatschappij. Daarom denk ik dat sport een wondermiddel is dat voor heel veel doelen ingezet kan worden.

Wij hebben in de afgelopen 15 jaar heel veel gerealiseerd en daar ben ik ontzettend trots op. Met een fantastisch team waar nog heel veel groei in zit. In de beginjaren heeft Toon samen met Jeroen van Leeuwen en Tamara Ernst de basis gelegd voor alles wat we tot nu toe hebben bereikt. Naast heel veel hoogtepunten was het wegvallen van Tamara het grootste dieptepunt van onze organisatie. Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17 boven Oekraïne neergehaald. Onze talentvolle en lieve Tamara zat op dat moment in het vliegtuig onderweg naar haar vakantie in Bali.

Ondanks dit grote verdriet en verlies pakte SportService Zwolle de draad weer op. Toon voerde noodgedwongen een reorganisatie door en stoomde Jeroen klaar om hem als directeur/bestuurder op te volgen. Nadat we in 2015 afscheid namen van Toon, werd Jeroen geconfronteerd met een bezuinigingsopgave van de gemeente op de sport. Ga er maar aan staan, niets anders dan lof voor hem. Gevoed door een nieuw actieplan sport & bewegen en een verbreding van de landelijke regeling combinatiefunctionaris werd onze nieuwe koers bepaald. Verbreding van onze inzet, meer focus op de sportverenigingen en gericht op alle doelgroepen.

Inmiddels heeft Jeroen plaats gemaakt voor zijn opvolger Jolanda van der Veer. Jolanda mag de uitdaging aangaan onze organisatie verder te professionaliseren. Ze valt met haar neus in de spreekwoordelijke boter, in ons jubileumjaar waar veel staat te gebeuren. En wat betekent dit allemaal voor mij? Zwolle groeit, in omvang, in inwoners, op economisch gebied en, als het aan mij en Sportservice ligt, ook als sportstad. Wie me kent, weet hoe trots ik ben op Zwolle. Minstens zo trots ben ik op mijn organisatie en mijn fantastische collega's. Op naar 25 jaar SportService Zwolle!

Roger Knoops (manager SportService Zwolle)

Joop de Haan
Meer berichten