De organisatoren van de brainstormsessies. Van links af Danielle Weener, Semoira Stomp, Jacco Pot en Ingrid Hakkers
De organisatoren van de brainstormsessies. Van links af Danielle Weener, Semoira Stomp, Jacco Pot en Ingrid Hakkers (Foto: )

Brainstormen over nieuw woonproject

Zwolle - Kattegat is een woongemeenschap aan de Oostzeelaan in Zwolle waar creatieve mensen zowel wonen als werken en zichzelf kunnen ontwikkelen. De containerwoningen moeten in de toekomst plaats maken voor een nieuw woonproject waarbij iedereen mag meedenken. "We willen groeien en wat is er beter dan de inwoners zelf te vragen wat ze willen en hier op te anticiperen", zegt Semoira Stomp.

(door Koen Lipman)

Semoira is event-planner en hoort bij het organisatieteam dat tien brainstormlabs organiseert om zo de behoefte van de inwoners te peilen wat betreft het nieuwe woonproject.

"Toen we het Kattegat festival hadden georganiseerd kwam de vraag of we de brainstormsessies wilden organiseren zodat we de behoefte van de Zwollenaar konden peilen", legt Semoira uit. "Is het gemeenschappelijk wonen nou echt een ding tegenwoordig? Met deze sessies willen we uitzoeken wat de perfecte woonvorm is voor de mensen die hier ook daadwerkelijk willen wonen. Om hierachter te komen is er niks beter dan het de inwoners zelf te vragen tijdens deze sessies."

Meedoen aan de brainsormsessies is eenvoudig. "'De Zwollenaar kan zich inschrijven voor de avonden waarop er een brainstormsessie wordt gehouden, mochten ze hierna nog enthousiast zijn, dan kunnen ze zich binden. Zo heb je allemaal gelijkgestemden die hetzelfde denken over de manier van wonen. Op dinsdag 14 mei is de laatste datum van de brainstormlabs. Dan presenteren wij als organisatie de conclusies aan de gemeente. En daarna is het een kwestie van bouwen."

Semoira is zelf overgestapt van een appartement met oppervlakkig buurtcontact naar een woongemeenschap waarin veel en diepe gesprekken met elkaar zijn.

"Omdat hier de woonruimtes kleiner zijn, kies je er eerder voor om naar de gemeenschappelijke ruimtes te gaan en maak je sneller contact. We hebben een gezamenlijke woonkamer waar altijd wel iemand zit; dus als je een probleem hebt, dan kun je je verhaal kwijt. Het is een soort familie waarin je terechtkomt, een warm bad. Er gebeurt veel meer dan in een eigen appartement waardoor mensen van buitenaf hier willen komen."

Naar aanleiding van het Kattegatfestival, dat eind augustus vorig jaar werd gehouden, kwam de vraag voor een nieuw bestemmingsplan voor het gebied Hanzeland, en dan vooral dit deel aan de Oostzeelaan.

"Dit festival is een mooie connectie van mensen binnen en buiten de community. Wat is een mooier toekomstbeeld dan dat mede door middel van dit festival, Hanzeland het nieuwe centrumpje van Zwolle wordt? Dat mensen hier rond een vuurtje komen zitten en naar muziek luisteren?"

www.kattegatfestival.nl

Koen Lipman
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden