Marieke Brouwer met het schilderij van Rintje Ritsma op het circuit. Bieden op het schilderij kan tot zondag 12.00 uur.
Marieke Brouwer met het schilderij van Rintje Ritsma op het circuit. Bieden op het schilderij kan tot zondag 12.00 uur. (Foto: Alex Koning)

Kleurrijke motorkunst Marieke Brouwers voor Stichting Against Cancer

Zwolle - De Zwolse kunstenaar Marieke Brouwers schildert vrijwel altijd kleurrijke dieren, maar nu heeft ze iets totaal anders vastgelegd: motorcoureur en voormalig schaatskampioen Rintje Ritsma op zijn motor, gesigneerd door de 'Beer uit Lemmer' zelf. Het schilderij is te koop. Ze legt uit: 

"Vorig jaar was ik met mijn vriendin en onze kinderen naar de Circuitdag in Assen van Stichting Against Cancer: dé dag voor zieke kinderen om hun dagelijkse ellende even te kunnen vergeten", legt ze uit. "De zoon van mijn vriendin is zo'n knul. Destijds 17 en ineens ongelofelijk ziek. Het bleek leukemie te zijn en de eerste maanden heeft hij het heel zwaar gehad."

"Toen kwam de Circuit dag waar de kinderen in geweldige auto's en achterop racemotoren knallende ritten mogen maken. Op de terugweg in de auto dacht ik: hier moet ik iets mee doen, zodat ik hier een positieve bijdrage aan kan leveren. Het is het kunstwerk geworden waar ik hart en ziel in heb gestoken omdat ik Against Cancer graag wil steunen op mijn manier."

Ze heeft gekozen voor een realistisch portret van motorcoureur en voormalig schaatskampioen Rintje Ritsma. "Hij is één van de coureurs die al jaren belangeloos een enorme lach op de gezichten van de kinderen tovert tijdens de Circuitdag in Assen."

"Ik wilde de kracht, de vastberadenheid en de energie op het doek vastleggen die de zieke kinderen ook elke dag nodig hebben in de strijd met hun ziekte. Wat het schilderij echt uniek maakt, is het feit dat het door Rintje zelf is gesigneerd."

Het schilderij is via een veiling op Facebook te koop, er kan tot zondag 14 april 12.00 uur geboden worden. Het start bod is 2.500 euro. "Hiervan gaat sowieso de helft naar de stichting en elke euro die daarboven komt gaat òòk naar het mooie doel. Dus als het hoogste bod 6.000 euro is, dan doneert Marieke 4.750 euro aan Stichting Against Cancer, die dit jaar ook nog eens 15 jaar bestaat.

Joop de Haan
Meer berichten