Diederik Boer kiest vijf spelers uit de basisopstelling van de gewonnen bekerfinale tegen Ajax in zijn ideale elftal: Bram van Polen, Mateusz Klich, Ryan Thomas, Guyon Fernandez en Kamohelo Mokotjo. (foto: Henry Dijkman)
Diederik Boer kiest vijf spelers uit de basisopstelling van de gewonnen bekerfinale tegen Ajax in zijn ideale elftal: Bram van Polen, Mateusz Klich, Ryan Thomas, Guyon Fernandez en Kamohelo Mokotjo. (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

De ideale elf van Diederik

Zwolle -  Regionale clubiconen, buitenlandse parels en een spits die op het juiste moment de wedstrijd van zijn leven speelde. Ze vormen samen het ideale elftal van Diederik Boer. "Zonder doelen op het veld zou Mokotjo in de Europese top spelen."

(door Erwin Dijk)

Vele tientallen teamgenoten telde Diederik Boer, sinds de Emmeloordse keeper zich in 2001 bij de selectie van FC Zwolle voegde. Bijna twee jaar later maakte hij zijn debuut, om in 2014 de overstap naar Ajax te maken. Twee jaar geleden keerde hij terug en onlangs kondigde Boer aan dat het op 38-jarige leeftijd mooi is geweest. De doelman blikt terug aan de hand van zijn ideale elftal.

Doelman

Aanvankelijk wil Boer zichzelf opstellen, maar na enig peinzen kiest hij toch voor Henk Timmer. "Met hem heb ik nog een seizoen getraind. Ik heb veel van hem geleerd. Als jong jochie zuig je dat allemaal op."

Verdediging

De beide vleugelverdedigers zijn voor Boer inkoppertjes. "Rechtsback is Bram van Polen. Naast dat ik buiten het veld heel goed met hem kan, is hij een prima boegbeeld van de club. We hebben samen mooie tijden beleefd. En het is gewoon een prima back. Op links kies ik voor Albert van der Haar. Ook een echt clubicoon en een goede, degelijke verdediger met een goed spelinzicht en een prima trap. Ik ga in mijn opstelling vooral uit van voetballende kwaliteiten en daar past Appie prima in."

De keuze voor de eerste centrale verdediger is snel gemaakt. "Sowieso Niklas Moisander. Een slimme centrale verdediger met een heel goede passing. Rustige jongen ook. Ik heb hem later nog meegemaakt bij Ajax en hij verdient zeker een plek." De tweede man centraal achterin blijkt de lastigste keuze. Hij lijkt te gaan voor Eric Botteghin, maar kiest uiteindelijk toch voor Etienne Reijnen. "Ik moet toch een sloper achterin hebben. Eric is sterk in de lucht en in de één tegen één en vormde een goed duo met Niklas. Hij verdient het ook omdat hij later nog een heel mooie carrière heeft gehad. Toch kies ik voor Etienne als verdedigende kompaan."

Middenveld

Het vormen van een goed middenveld kost Boer geen enkele moeite. "Ten eerste natuurlijk Ryan Thomas. Hij was vorig jaar echt 'outstanding'. In het positiespel, het wegdraaien met een man in de rug, het creëren van een man-meer-situatie, noem het allemaal maar op. Echt geweldig. Datzelfde geldt voor Kamohelo Mokotjo. Die was zó goed in het positiespel. Hij maakte altijd de juiste keuze. Ron Jans heeft wel eens gezegd dat als er geen doelen op het veld stonden en voetbal alleen uit spelen op balbezit zou bestaan, hij al lang in de Europese top zou spelen."

Na Timmer, Van Polen en Van der Haar in de verdediging, kiest Boer ook in de middenlinie voor een regionale topper: Arne Slot uit Bergentheim. "Zijn aannames en passing waren altijd goed en hij had een geweldig overzicht. Arne dacht altijd twee stappen vooruit. Hij had een belangrijk aandeel in de beide kampioenschappen in de eerste divisie (2002 en 2012, red.), dus dat hij erin hoort spreekt voor zich."

Na lang twijfelen over een linksbuiten kiest Boer uiteindelijk met Mateusz Klich toch voor een vierde middenvelder. De Pool had een belangrijk aandeel in de bekerwinst van 2014. "Zijn loopvermogen was zijn kracht, maar hij had ook een uitstekende pass en overzicht."

Aanval

Als rechtsbuiten is Younes Namli de enige speler van de huidige selectie die een plekje in de ideale elf van Boer krijgt. "Ook die keuze spreekt voor zich. Younes is een geweldige speler voor een club als Zwolle. Zijn scorend vermogen is zijn enige probleem." De spitspositie is voor de doelman niet direct een uitgemaakte zaak. "Dan kies ik toch voor Guyon Fernandez. Niet omdat hij de allerbeste was, maar gewoon omdat hij de wedstrijd van zijn leven op het allerbelangrijkste moment speelde." Fernandez maakte twee van de vijf doelpunten in de bekerfinale tegen Ajax. "Dus hij had een heel groot aandeel in de grootste prijs uit de clubhistorie."

Trainer

Van Paul Krabbe tot Jaap Stam: Boer maakte bij FC/PEC Zwolle een hele rits hoofdtrainers mee. "Ik kies voor Art Langeler als trainer omdat hij met Jaap Stam als assistent de basis heeft gelegd voor de latere successen. Met hem zijn we kampioen geworden in de Jupiler League en haalden we al de halve finale van de beker. De periode met Art is heel belangrijk geweest voor ontwikkeling van de club en daarnaast was het gewoon een fijne vent om mee te werken."

Erwin Dijk
Meer berichten