Foto: Joop de Haan
Column

1 april

Vorige week las ik een bericht met als kop 'Lelystad Airport blijft dicht'. Mijn hart sloeg een keer over en een grote blijdschap begon zich van mij meester te maken. Snel las ik verder en vroeg mij af of het gezonde verstand dan uiteindelijk dus toch ook het Binnenhof had bereikt. Toen viel mijn oog op de datum waarop het besluit tot uitstel van de opening zou zijn genomen, 1 april om precies te zijn. Mijn opwinding bleef dus maar beperkt tot een kort moment.

Echt lachen om deze grap kon ik niet, net zoals bij de vele andere, uiterst matige grappen die in en rond onze stad werden uitgehaald. Wat te denken van het achteraf betalen voor studenten in een bepaald café, de introductie van een dogkini (een bikini voor onze trouwe viervoeter) door Hunkemölller Zwolle of het speciale bier voor vrouwen dat de Aldi in de aanbieding had. Allemaal te flauw voor woorden en in feite niet meer dan verkapte, humorloze reclame uitingen.

Bij een aantal grappen begon ik mij af te vragen wat, behalve de datum natuurlijk, eigenlijk het verschil is met de verspreiding van fake news. Blijkbaar zijn we daar inmiddels al zo aan gewend dat we voortdurend op onze hoede zijn en de 1-april grappen weinig kans van slagen meer hebben. Maar toch, soms slaat de twijfel toe. Het verhaal zou zo maar waar kunnen zijn.

Dat dacht ik toen ik las dat volgens 'In de buurt' Zwolle een heuse tramlijn krijgt. Die gaat lopen van het station, via de Wilhelminasingel, het Gasthuisplein en de Oude Vismarkt naar de Grote Markt. Vervolgens rijdt de tram dan via de Melkmarkt en de Eekwal weer terug naar het station. Er zal wel niemand echt ingetuind zijn, maar bij mij bleef wel hangen dat dit plan in aanzet helemaal niet zo onrealistisch is. Met enige aanpassing van de route (Buitenkant) en in samenhang met het autovrij maken van het centrum zou het de stad een geweldige impuls kunnen geven.

Eenzelfde gedachte bekroop mij bij het lezen van het 'plan' om als gemeente zelf te starten met een mediakanaal. Via een website, een Facebook-pagina, een twitter account en een online televisiekanaal zou het college de feiten kunnen gaan communiceren met de burger. Zo zou men dan verlost zijn van al het fake news in de stad. Een interessant maar geen uniek plan. Immers, de gemeente Kampen houdt zo'n platform al jaren in de lucht. Het zou ook een goedkoop plan zijn want redacteuren behoeven niet te worden aangetrokken. De woordvoerder van het college, Twan Timmermans, zou de berichtgeving prima voor zijn rekening kunnen nemen. Een mediakanaal in de zin van 'wij van WC-eend adviseren WC-eend' dus. Amusant. Kortom, een leuke 1-april grap. Maar het leukste van de grap moet nog komen: het was geen grap!

Ja, probeer in deze tijden fictie en non fictie nog maar eens uit elkaar te houden. Voor wat betreft het gemeentelijk mediakanaal is dat overigens wel gelukt. Nog voor een echte behandeling is het voorstel al vrijwel raad breed afgeschoten.

Frits Smit

Joop de Haan
Meer berichten