Rachel Kieneker-Munneke (27) leidt donderdag een klassiek concert, speciaal voor jongeren, in de Plantagekerk. (foto: Frans Paalman)
Rachel Kieneker-Munneke (27) leidt donderdag een klassiek concert, speciaal voor jongeren, in de Plantagekerk. (foto: Frans Paalman) (Foto: Frans Paalman Zwolle)

'Klassieke muziek is niet stoffig en saai'

Zwolle - Vraag aan een jongere wat hij of zij van klassieke muziek vindt en het antwoord is vaak: stoffig en saai. Daar wil Rachel Kieneker-Munneke (27) van af en organiseert daarom in de Plantagekerk een klassiek concert speciaal voor jongeren. Inclusief zitzakken, 'experienceplekken' en een speciaal ontworpen app.

(door Annelynn Kooistra)

"Ik zou mijn leerlingen niet zo snel meenemen naar een klassiek concert. Veel te bang dat hun vooroordeel over klassieke muziek wordt bevestigd," vertelt Rachel, docent muziek op middelbare school Stad en Esch in Meppel. Ze besloot de touwtjes in eigen handen te nemen en iets te organiseren wat jongeren in de leeftijd 14 tot 18 jaar wél aanspreekt. #Classic wordt haar afstudeerconcert voor de master koordirigent.

In totaal werken er 140 mensen mee aan het concert. "Waaronder de schoolkoren van Stad en Esch en het Greijdanus, Zwols Vocaal Ensemble en het professionele klassieke orkest Musica Michaelis uit Zwolle. "Ik heb mijn leerlingen niet gevraagd, maar ze moesten gewoon meedoen," lacht Rachel. "Tijdens de repetities hadden ze in het begin een kwartiertje aandacht, maar inmiddels is dat al een uur. Ze leren klassiek steeds meer waarderen en kunnen het niet meer loslaten. Ze gaan het met andere ogen bekijken als ze er bijvoorbeeld achter komen dat klassieke muziek ook in films en reclames voorkomt."

Dat is ook het doel van het aankomende concert. Rachel: "Ik wil de jongeren laten ervaren hoe mooi en diepgaand klassieke muziek kan zijn, zodat ze een nieuwe wereld leren kennen." De dirigente heeft vaak haar leerlingen geraadpleegd. "Ik wil dat de muziek past in hun wereld: informeel, ontspannend en relaxed. Er zijn zitzakken en loungebanken in de kerk in plaats van stoelen." De tweedeling tussen orkest en publiek gaat ook weg. "Er komt geen verhoogd podium – dat maakt het alleen maar passief en statisch - en er zullen lege stoelen midden in het orkest staan: 'experienceplekken.'"

Rachel vertelt tussen het dirigeren door over de muziek die te horen valt. Het thema is opvallend: requiem. "Daar zitten mijn favoriete stukken tussen. Het was wel een hele uitdaging om een goede mix in 50 minuten tijd te stoppen.," vindt Rachel. "Om de ervaring nog rijker te maken, zet Rachel de Wolfgang App in. Terwijl de muziek klinkt, krijgen de luisteraars op hun mobiel interessante informatie over wat er op dat moment te horen valt.

Een groep van 15-jarige jongens opent het concert met een Gregoriaans Requiem. "Ontzettend stoer, want ze gaan enorm uit hun comfortzone van het zingen van popliedjes naar meerstemmig in het Latijn." Het is voor het eerst dat Rachel zich als dirigente zo in de schijnwerpers zet. "Ik ben hier al zo'n anderhalf jaar mee bezig. Nerveus ben ik niet, ik heb er vooral heel veel zin in."

#Classic, is donderdag 11 april in de Plantagekerk. Aanvang om 20.00 uur.

Joop de Haan
Meer berichten