Opperste concentratie bij deelnemers aan de rekenwedstrijd.
Opperste concentratie bij deelnemers aan de rekenwedstrijd. (Foto: )

Rekenwedstrijd Landstede MBO: pittig, maar geslaagd

Zwolle - Op Landstede MBO kan men rekenen, blijkt uit de rekenwedstrijd die woensdagmiddag op het Zwolse Rechterland werd gehouden. Zo'n 35 studenten en medewerkers lieten hun hersenen kraken op sommen als: hoeveel is wortel 5 maal wortel 80? En hoeveel is 54 gedeeld door 2/3? En dat allemaal zonder rekenmachine. Thomas van Wijngaarden won in categorie 2F, Joey de Weerd in 3F en van de medewerkers ging Stijn Soeters er met de prijs vandoor.

De deelnemers kregen elk dertig opgaven, waarvan vijftien met context, die ze digitaal moesten beantwoorden. Ze gingen over percentages, tabellen, maten, snelheden, noem maar op. Bij een gelijk aantal fouten was de tijdsduur beslissend.

Studenten van uiteenlopende opleidingen deden mee, zoals Sport Bewegen, Pedagogisch Werk, Dienstverlening en Ondernemer Retail. In elke categorie was een waardebon voor de Mediamarkt van 300 euro te winnen.

"Het was pittig", zegt winnaar 3F Joey. "Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen. Het is hartstikke leuk dat Landstede MBOo dit organiseert, dat is best uniek. Ik doe op 15 mei ook zeker mee aan de finale. Dan strijden in beide categorieën de vijf beste studenten van de Zwolse mbo's om de hoofdprijs, ook bij Landstede MBO aan het Rechterland."

Het is dit jaar voor de tweede keer dat Landstede MBO de Rekenwedstrijd organiseert. "Rekenen doe je altijd en overal", zegt projectleider rekenen Jan van Dijk. Hij is ook initiatiefnemer van de rekenwedstrijd. "Of je nu bedenkt hoe laat je van huis moet om de trein te halen, of checkt in welke supermarkt de spruitjes goedkoper zijn. Nederland behoorde vroeger tot de top als het ging om rekenen. Het zou mooi zijn om die positie terug te krijgen."

Zijn initiatief is al door de andere Zwolse mbos opgepakt. En inmiddels toont ook het Rekenpractoraat belangstelling en overweegt om de wedstrijd landelijk uit te rollen.

Joop de Haan
Meer berichten