Vijftig mannen, vijftig stemmen. Koerbazen geeft gedurende twee weekenden vier concerten in de leegstaande fabriekshal van Vishay. (foto: Erik Franssen)
Vijftig mannen, vijftig stemmen. Koerbazen geeft gedurende twee weekenden vier concerten in de leegstaande fabriekshal van Vishay. (foto: Erik Franssen) (Foto: Erik Franssen)

Koorbazen brengen ode aan protest

Zwolle - Koorbazen geeft van zaterdag 6 tot en met zondag 14 april in de vier concerten in de leegstaande Vishay fabriekshal - voormalig Philipsfabriek aan de Ceintuurbaan 15.

Met een niet voor de hand liggend repertoire en muziekstijlen van klassiek, rock, pop, en hiphop, spoken word en beatbox is Koorbazen een nieuw golf in de (muziek) wereld.

Ze zijn haast niet te missen. vijftig mannen, gekleed in zwarte shirts, leren jacks, hoodies en jeans. Koorbazen, opgericht in 2016, wordt opgemerkt door diverse programmeurs en het publiek vanwege hun uitzonderlijke muzikale genre, krachtige en ook persoonlijke performance en samenwerkingen. Het repertoire, favoriete nummers aangedragen door de vijftig zangers, loopt uiteen van intiem tot explosief.
Vijftig mannen die middels experiment in muziek, theater en performing art en samenwerkingen zoeken naar manieren om een verhaal te vertellen. Waarin mannen tussen de 18 en 75 jaar vanuit nieuwsgierigheid en een open blik elkaar ontmoeten in verschillende soorten muziek.

Waarbij altijd wordt gezocht naar de magie die ontstaat wanneer een team meer is dan de som der delen. Koorbazen zorgt voor een totaalbelevenis en bewijst dat mannenkoren zeker niet stoffig en saai hoeven zijn.

Koorbazen staat onder leiding van een artistiekteam bestaande uit Paul Maaswinkel (muzikaal leider, dirigent en arrangeur) Boudewijn Koops (regie) en Erik Franssen (Film, Fotografie en Visuals).

Afgelopen weken is met zangcoach Ruud Overdijk (bekend van musical Zorro en Jezus Christ Superstar) gewerkt aan de zangtechnieken. Daarnaast wordt dit seizoen, voor één nummer, een slagwerkgroep samengesteld bestaande uit talentvolle slagwerkers van 14 jaar en ouder onder leiding van Robin Brinkman (Grote Karaoke Show, Blaas of Glory).

Het hele repertoire wil Koorbazen nog niet verklappen maar een tipje van de sluier: eigen gearrangeerde versies van bestaande nummers waaronder 'Iron Sky' (Paulo Nutini) 'Smells like teen Spirit' (Nirvana) en Bella Ciao (Italiaans Strijdlied van de Netflix-hitserie Casa de Papel).

Vier concerten op 6, 7, 13 en 14 april in een leegstaande fabriekshal: Vishay te Zwolle. Geen kant-en-klare concertlocatie met pluche stoelen. Koorbazen gaat juist op zoek naar rauwe plekken in de stad om deze naar hun hand te kunnen zetten. De locatie is beschikbaar gesteld door Gerrit Janssen (Janssen Vastgoed ).

Kaarten zijn te koop via www.koorbazen.nl

Joop de Haan
Meer berichten