Darryl Lachman blijft soeverein aan de bal in het thuisduel tegen Emmen afgelopen zondag (0-3).
Darryl Lachman blijft soeverein aan de bal in het thuisduel tegen Emmen afgelopen zondag (0-3). (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Leven lacht Darryl weer toe

Grillig. Zo mag het eerste seizoen van Darryl Lachman na zijn terugkeer bij PEC Zwolle genoemd worden. Na veel kritiek en zelfs een verbanning naar het tweede team stond de geboren Amsterdammer de laatste weken toch weer op. "Ik heb het vertrouwen in mezelf teruggewonnen."

(door Erwin Dijk)

De zon schijnt in het MAC3PARK Stadion. Darryl Lachman is net een paar dagen terug uit het Caraïbisch gebied, waar hij met de nationale ploeg van Curaçao op Antigua speelde. "De lange reis is vervelend, maar je weet dat de plek waar je neerstrijkt heerlijk is. Ik ga graag die kant op." Tegen het eilandstaatje met nog geen honderdduizend inwoners verloren Lachman en de zijnen pijnlijk met 2-1. "Het was onze eerste verliespartij in twee jaar tijd. We speelden op een cricketveld, dat vooral op het midden keihard was. Dat maakte het lastig voor onze technische middenvelders. We kwamen niet echt aan voetballen toe. Maar het weer was in ieder geval lekker."

De wereld ziet er voor Lachman toch al een stuk zonniger uit, sinds hij onder trainer Jaap Stam een nieuwe kans in het basiselftal kreeg. Bij afwezigheid van Bram van Polen was de verdediger de laatste drie duels voor de interlandbreak basisspeler en ook zondag tegen Emmen maakte hij de negentig minuten goed en degelijk vol. "Toen de nieuwe trainer kwam, hoopte ik natuurlijk op een kans. Het heeft even geduurd, maar ik heb het geduld bewaard en toen Bram ziek werd heb ik m'n kans aangegrepen. Ik heb het vertrouwen in mezelf teruggewonnen en geprobeerd het vertrouwen van de trainer te krijgen. Ik probeer nu weer op mijn oude niveau te komen."

Dat zelfvertrouwen kon wel een impuls gebruiken. Lachman begon het seizoen als basisspeler, maar raakte al vrij snel aan het pendelen tussen de bank en het veld. Stond hij binnen de lijnen, dan waren zijn optredens ook niet altijd even overtuigend. Zo leidde hij op bezoek bij Fortuna Sittard (0-3) met een foute pass de eerste tegentreffer in. De kritiek ging hem niet in de koude kleren zitten. "Als speler hoor je natuurlijk wel gemor en gefluit op de tribunes, maar daar probeer je je voor af te sluiten. Het ging toen met het team niet goed, dus eerst had ik niet zo door dat het persoonlijk richting mij was. Toen hoorde ik tijdens een interview van een journalist dat ik de meest bekritiseerde speler van het team was. Dat is niet leuk natuurlijk. Zoiets zet je aan het denken."

En toen moest het ergste nog komen. Eind november werd Lachman door trainer John van 't Schip uit de selectie gezet, nadat hij zich in de slotfase van de wedstrijd tegen ADO Den Haag niet snel genoeg klaar zou hebben gemaakt voor een wissel. Juist op het moment dat zijn ploeg daardoor even met tien man stond, maakten de bezoekers uit een corner de winnende treffer. "Ik had daarvoor al drie keer warmgelopen omdat jongens in het veld kleine pijntjes hadden. Bij de vierde keer werd ik heel snel teruggeroepen. Dat hoorde ik niet, dus liep ik nog een keer heen en weer langs de lijn. Toen ik terugliep zag ik Thomas Lam al naar de kant strompelen. Vervolgens wilde ik me snel klaarmaken, maar toen raakte ik in gevecht met mijn trainingsbroek. Ik kreeg 'm niet uit en op het moment dat ik klaar was had de scheidsrechter al gefloten dat de corner genomen moest worden. Toen viel direct dat doelpunt. Heel ongelukkig."

Een woordenwisseling na afloop in de kleedkamer maakte het er niet beter op. "Iedereen baalde en ik was zelf natuurlijk ook teleurgesteld en chagrijnig. Ik heb gevraagd: 'Is het mijn fout dat we verloren hebben?' 'Nee', werd er gezegd. Maar toen ik op maandag weer op de club kwam hoorde ik dat ik uit de selectie werd gezet, wegens onprofessioneel gedrag. Toen leek het alsof het toch mijn schuld was. Of ik me de zondebok voelde? Misschien wel een beetje."

Enkele weken lang trainde Lachman iedere ochtend bij Jong PEC Zwolle, totdat hij begin januari door Jaap Stam weer in genade werd aangenomen. "Ik had ook graag onder Van 't Schip weer een kans gekregen, maar ik kan niet ontkennen dat het mij goed heeft gedaan dat de trainer weg is gegaan, hoe vervelend dat ook was voor hem en de club."

Met een herrezen Lachman centraal achterin is PEC Zwolle hard op weg naar vroegtijdig lijfsbehoud. "Zondag tegen Fortuna Sittard moeten we gewoon winnen en het zou mooi zijn als we donderdag tegen PSV een puntje kunnen pakken of zelfs meer dan dat. Dan hoeven we niet meer echt naar onderen te kijken."

Erwin Dijk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden