Foto:
Column

Loslaten geeft ruimte

Met mijn maandelijkse columns inspireer ik mensen graag tot een vitaler leven. In maart schreef ik over ontstressen door sporthorloge en lummelen. Deze keer kies ik voor vitaal verhuizen, omdat we daar nu midden in zitten.

Verhuizen is één van de grootste stressoren. Als je al 13,5 jaar op dezelfde plek woont (dat is voor ons lang) als je wilt verhuizen, ben je gelukkig vergeten wat voor gestress en geregel het ook al weer was. En denk je eerst alleen aan de positieve dingen van verhuizen. Wij waren toe aan iets nieuws. Wij gaan nu tijdelijk naar een zomerhuisje in de buurt van Ommen. Dat betekent dat onze woontoekomst nog open ligt, dat vinden wij heerlijk. Wat wordt het? Terug naar Zwolle, een tiny house (kunnen we mooi oefenen in het zomerhuisje), een woonboot, naar het buitenland, duurzaam bouwen of……..? We gaan lekker op onderzoek en verder kijken we uit naar nieuwe dingen ontdekken in onze tijdelijke woonomgeving, zoals winkels, horeca, cultuur en uiteraard de natuur, want die is er prachtig voor fietsen, wandelen, kanovaren.

Verhuizen betekent echter ook loslaten. Je huis, je tuin, je buren, de mooie omgeving, je vertrouwde winkels, je huisarts, je sportschool(maatjes). Ook de afstand tot daar gemaakte vrienden wordt groter. Van te voren staar je daar gek genoeg niet echt bij stil. Ineens komt voor alles een laatste keer voorbij. Zoals; laatste vertrouwde fietsrondje, laatste keer snoeien in de tuin, nog een paar keer in bad (die hebben we straks niet meer), laatste keer naar onze fijne kaaswinkel en laatste keer spinnen bij Sportinn.

En ondertussen het opruimen van kantoor en huis. Niet mijn grootste hobby. Direct nadat we het huis hebben verkocht zijn we al begonnen, naast ons drukke werk elk weekend wat doen. Je schrikt van wat je hebt verzameld aan papier en spullen. Maar ik zag ook wat ik allemaal heb gedaan als ondernemer in ruim 19 jaar. Wat voor producten ik maakte als communicatieadviseur en tekstschrijver, wat ik aan materialen ontwikkelde als trainer en coach, collega's met wie ik met veel plezier samenwerkte (en deels nog werk), de hoeveelheid trouwe en leuke opdrachtgevers die voorbij kwamen, foto's en tal van mooie herinneringen die de revue passeerden. Dit alles en het stilstaan erbij gaf me ook een gevoel van dankbaarheid en trots.

En ik ben natuurlijk ook nog van het pre-digitale tijdperk, dus ook veel op papier. Kilo's gingen hier de deur uit naar de archiefvernietiger bij het Office Center. Stapels boeken vertrokken naar de kringloopwinkel, kleine biebjes en mensen thuis. Ook met andere spullen konden we de kringloopwinkel of mensen blij maken. En ik voelde ook hoe dit proces van loslaten me ruimte en rust geeft in mijn hoofd. Minder spullen dat is ook wat we willen. Tijdens onze fietsvakanties met tent merken we eigenlijk al hoe weinig we nodig hebben. En waardoor ik het drukke werken en actief ontspullen volhield? Door te focussen en 'tijd of geen tijd' gewoon te blijven sporten een aantal keren per week en soms heerlijk een etentje of filmpje te pakken met vriendinnen.

Hoe blijf jij vitaal tijdens een verhuizing?

Met vitale groet,

Heidy Bolwijn, Natuurlijke Kracht www.heidybolwijn.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden