Kinderen kunnen tijdens de kindermuziekweek kennismaken met muziekdocenten en allerlei instrumenten. (foto: Joop van Putten)
Kinderen kunnen tijdens de kindermuziekweek kennismaken met muziekdocenten en allerlei instrumenten. (foto: Joop van Putten) (Foto: Joop van Putten)

Kindermuziekweek: kom 'proeven'

Zwolle - Zelf eens op die snaren tokkelen, voelen hoe zwaar een viool weegt of blazen op die trompet, meedoen met een echt koor, luisteren naar een jeugdorkest of zélf een liedje leren schrijven. Nieuwsgierige kinderen kunnen van 5 tot 15 april ontdekken wat ze met muziek allemaal kunnen. In de Kindermuziekweek zijn er allerlei leuke workshops, optredens en voorstellingen vol muziek voor iedereen van 0 tot 12 jaar.

(door Carijn Oomkens)

Als je de tijd hebt, kunnen ze wel even over het belang van muziekles doorpraten. De versnippering van het Zwolse aanbod muzieklessen gaat Janpieter Boudens van JSO De Vuurvogel en Loes Visser, dirigent van Het Britten jeugdstrijkorkest, namelijk aan het hart.

Toen Loes Visser en haar collega Jorien Quirijnen op een vergadering hoorden over plannen voor een landelijke kindermuziekweek, was het zo klaar als een klontje. Dit was ook echt wat voor Zwolle. "In Rotterdam werd al tien keer eerder een kindermuziekweek, net zoiets als de Kinderboekenweek, gehouden. En nu is het dus voor het eerst landelijk. In Zwolle missen we een centraal punt waar mensen terecht kunnen voor informatie over muziekles en dat gaat ten koste van de zichtbaarheid van het aanbod. Dat willen we verbeteren en daarom doen we mee met de Kindermuziekweek. Alle kinderen in Zwolle zijn uitgenodigd", vertelt Visser enthousiast.

Alle grote spelers uit de Zwolse muziek(les)wereld bundelen nu hun krachten om kinderen kennis te laten maken met muziek. Naast de orkesten van JSO De Vuurvogel en Het Britten, het kinderkoor Konstantijn en ArtEZ sloten ook Hedon, Stadkamer en de Zwolse theaters zich aan. Er is een kleurrijk programma bijeen gezet, waarbij kinderen van 0 tot 12 kunnen luisteren, kijken, voelen 'en ruiken' aan muziek.

"Met de Vuurvogel verzorgen we in de kindermuziekweek de muziekcarroussel in Stadkamer. Kinderen kunnen daar kennismaken met muziekdocenten en allerlei instrumenten. Denk je dat je trompet wil leren bespelen? Kom dan naar de muziekcarroussel, want dan kan je die trompet vast bekijken en vasthouden en een docent leren kennen", legt Janpieter Boudens van het jeugdorkest De Vuurvogel uit.

"En wil je zingen, ga dan eens luisteren bij het kinderkoor bij de open repetitie of de Sing-in workshop." "En als je alles leuk lijkt, ga dan eerst eens luisteren bij een concert en daarna naar een workshop en de muziekcarroussel", valt Visser hem bij.

Alle activiteiten zijn te vinden op de website www.kindermuziekweek.nl. Veel zijn gratis, en voor bijvoorbeeld de concerten moet je een kaartje kopen. Ook het optreden van Het Britten is niet gratis. "Behalve voor kinderen die een voorwerp meenemen waarop je muziek kunt maken: die mogen gratis naar binnen", lacht Visser. En wie een workshop heeft gevolgd krijgt korting voor de afsluiter: de familievoorstelling Alone@Home.

Carijn Oomkens
Meer berichten