"Acupunctuur kan dieren helpen, daarom vind ik het heel mooi werk om te doen," vertelt Janneke Lok. (foto: Sigrid Aalfs)
"Acupunctuur kan dieren helpen, daarom vind ik het heel mooi werk om te doen," vertelt Janneke Lok. (foto: Sigrid Aalfs) (Foto: )

Dierenarts Janneke Lok kan met acupunctuur dieren helpen

Zwolle - Acupunctuur voor dieren? Ja, dat bestaat. Dierenarts Janneke Lok heeft zich helemaal gestort op deze Chinese geneeswijze, en helpt sinds een paar jaar op deze manier dieren. Viervoeters als honden, katten, maar ook grotere als koeien en paarden, waar ook in de regio Zwolle. Lok behandelt vooral klachten wat betreft oren, ogen, luchtwegen, darmen, huid en gedrag. "Acupunctuur is een goede manier om het lichaam te helpen genezen."

(door Sigrid Aalfs)

Lok was als kind, boerendochter, al helemaal gek op dieren. "Ik heb met alle diersoorten wel wat." Voordat ze acupunctuur ging studeren, volgde ze een opleiding met betrekking tot kruiden en een introductiecursus homeopathie. Daarna kwam de interesse in acupunctuur voor dieren, waar ze zich in specialiseerde.

"Ik had zelf een keer acupunctuurbehandelingen gehad, het hielp en ontspande me. Daarnaast heb ik iets met China, waar deze geneeskunst vandaan komt. Het is een oude geneeskunst die zijn waarde bewezen heeft. Ik zag eens hoe een dierenacupuncturist een koe behandelde met knieklachten; door deze behandeling werd het genezingsproces gestimuleerd, zonder dat het dier allerlei geneesmiddelen hoefde te slikken. Ik vond dat geweldig."

Acupunctuur werkt ook ontspannend bij dieren. Eerst moeten ze eraan wennen, het aanraken en het prikken. De prikken voelen ze bijna niet, ze schrikken eerst natuurlijk, het zijn geen mensen. Ik gebruik hele fijne naaldjes, die zet ik op acupunctuurpunten, de energiebanen in het lichaam. Grote dieren moeten daarbij wel stil kunnen staan, kleine liggen tijdens een behandeling. De eigenaar is erbij, die houdt het dier vast, stelt het gerust."

Meestal doet Lok eerst drie behandelingen bij een dier, om te zien of het resultaat heeft. " Het is afhankelijk van de klacht hoe snel we resultaat zien. Is er resultaat, dan ga ik door. In het begin is er elke week een behandeling, later met grotere tussenpozen, afhankelijk van wat de eigenaar en ik zien. Als het dier weer stabiel is, stopt de behandeling. Het geeft meestal een verbetering, maar het is geen wondermiddel. Als het aanslaat, geeft dat een fijn gevoel; het is mooi om te zien dat het dier zich prettiger is gaan voelen."

Lok is getrouwd met een boer. Dat biedt haar de kans om ook bij koeien acupunctuur toe te passen, als een dier dat nodig heeft. "Bij koeien komen nogal eens uier- en baarmoederontstekingen voor. Die kan ik vaak goed behandelen, zodat de koe minder antibiotica nodig heeft. En dat is weer goed voor dier en mens."

De dierenacupuncturist voert haar behandelingen uit bij dierenartsenpraktijken waar ze mee samenwerkt, maar behandelingen thuis zijn ook mogelijk, Lok werkt in een grote regio.

www.dieracupunctuurjannekelok.nl

Joop de Haan
Meer berichten